BEST! Aku mesti FOLLOW!

19 September 2011

Happy Birthday Agnes!


My my... Sudah tua kamu ya!
(Kanan: Trip klaz to Pulau Ketam)

Mengenali Agnes adalah tidak disangkakan, kerana raut wajahnya sungguh tidak friendly pada mulanya. Perkenalan di waktu Degree in Marketing semester ketiga tidaklah begitu rapat walaupun kami sama klaz. Aku pada mulanya tak hingin mau merapati beliau kerana masa tu aku kamceng dengan sama DBS. Dia lak DIB. Ratio DBS dan DIB adalah 15:6 (lebih kurang la, tak ingat bebudak klaz waktu dulu ada berapa) Serius, dia ni banyak mendiamkan diri dan sepanjang waktu kira invicible la dia ni. Hanya rapat dengan si ngegeh Jasmine. Ntah camane aku bleh get along with her bila masuk semester 4. Mungkin dia salu lepak di bilik Jasmine dan kami pernah buat QMT discussion bersama. Lagi rapat ketika Intersesi bila kerap skype untuk discuss subjek Managerial Economics. Pergh.. Tak puas hati ku discuss melalui skype, kena berdepan juga. Bukan senang nak tunjuk calculation klu tak berdepan, lebih2 lagi aku yang bebal ni. Bila dah berkampung dengan coursemate di hostel nak dekat time exam, masa tula dugaan hiburan dan makanan datang mari. Bila kami tension, kami petik gitar dan menyanyi. Agnes atau Alesia la tukang petik. Aku lak baru berjinak2 tapi pelajaran ditamatkan ekoran tak bayar yuran. Haha! Acah je. Klu stress malam2, kami makan supper. (Memang budaya tak sihat) Tapi aku cukup suka bila aku minta ajar Agnes main gitar, dia cukup sabar dan atur jari jemari ku ni petik dengan lembut. Masuk semester kelima, dia dengan artea jadi roomate aku. Honestly memang aku pada mulanya tak gemar kalau budak sama course sama bilik dengan ku. Dikhuatiri tak perform sangat kerana stailku blaja, aku memang tak suka bising. Bila dah sama, memang lah dugaan persaingan tu kuat. Nasib la diorang ni faham stail aku. Tak buat bising. Bising bila perlu. Semakin rapat pulak, semakin selalu gaduh. Ala, gaduh2 kucing. Esok hari baik la tu. Aku ni, kalau bab gaduh memang marah naik hangin satu badan. Tapi cepat cool lepas dibiarkan seketika. Pastu tak tahu camane nak rujuk kawan balik sebab kekok. Dia ni pulak, kalu marah.. terus nak buat discuss untuk tenang balik keadaan. Jadi, bila sebelah pihak dah masuk line, aku pun ok je. Cuba dia tak masuk, mungkin lama sikit jangka masa friendship tu nak pulih. (Ego) Paling amazing skali, dia ni sama tarikh lahir makku. Yup! Ada part memang sama. Semester keenam lak, kami praktikal. Memang tak disangkakan bila lecturer tu assign Sir B untuk jadi advisor kami. Dan kami kerap berkampung bersama di rumah dia takpun rumah aku untuk buat thesis. Dan pergi consultation ke kampus pun bersama. Angguk2, geleng2 jer kepala Sir B dibuat kami bila melayan kerenah kami. Sampaikan ditegur lambat datang. Huhu. Balik kejadian, kami ketawa dan reward diri makan di SCR Samarahan. Juga berkesempatan aku beli rim paper di Jinki kerana di situ lebih murah berbanding Kuching. Sepanjang proses pengangguran, kami apply CBG dan masing2 dapat. Tapi rezeki Agnes masuk dulu. Raya tahun ni Agnes berkesempatan untuk beraya bersama keluargaku dan dia ni ringan tulang tolong aku di dapur. Pasni konvo lak tak tahu dia masih meneruskan hidup di rantau Kuching. Walauapapun, aku doakan ko yang terbaek Nez dan aku suka kawan dengan ko. T_T Ko kawan gembira and sedih ku.


18 September 2011

Her cute request

Apakah request tersebut?
Korang mungkin tertanya apakah request yang berat sangat untuk dimuatkan di sini?
Bagiku, ia merupakan pertama kali yang aku bagi kepada seseorang yang bergelar mama.
Seminggu lalu mak ku ada request sesuatu yang aku berusaha dapatkan walau ku korbankan wang ringgit.
Dia request nak satu... birthday cake. Sebelum ini dia tak pernah minta apa-apa. Mungkin menyedari anakandanya ini sudah bekerja, dia mahukan Secret Recipe dariku. Alahai.. comel.
Aku tahu gajiku tidaklah seberapa, namun aku tetap tunaikan. Yela, setahun sekali kan.
Agnes menemani ku untuk cekidaut Kedai Secret Recipe di Satok untuk memilih cake sehari sebelum bday mama. Terima kasih Agnes, yang tak jemu-jemu menemaniku kesana kemari. Dan kami memilih "Chocolate Indulgence" selepas mengamati brosur tersedia. Rasanya tidak rugi lah memilih kerana kek tersebut tersangatlah besar dan tinggi berbanding cake biasa. Nak lebih kepastian, jenguk jer display kek di kaunter. Hehehe!



Sudah confirm, aku diminta menulis maklumat diri supaya mudah dihubungi. Tulisan atas birthday cake lak berbunyi begini "Happy Birthday to Mama. Stay young". Aku rasa sejak ku bekerja, tak kira lah gaji cukup sara diri, aku mampu menghadiahkan adikku Nasrul (baju 2 helai) dan Mama (kek) sebagai hadiah hari jadi. Kerana mereka berkongsi bulan September. Dan aku sangat suka bila mereka suka. Contohnya Nasrul selalu memakai baju yang ku belikan, dan mama pula memotong kek tersebut sebelum sempat ku kumpulkan ayah dan adik-adikku. Terbukti!

:: Kepada yang pernah menghadiahkan sesuatu kepada diriku, aku masih menyimpannya dengan selamat. :)

09 September 2011

Can u golf?

After I done my part compiling documents, my friends ajak lunch and we head the lift together. In the lift we bumped with Mr. Mukaddimah (Bukan nama sebenar). He is around 57+, christian. Why he is called Mr. Mukaddimah? Everytime he sees me around in the department, he would catch after me and give me ceramah about what you call LIFE. Not a religious talk, not a kedai kopi talk,.. but a talk full of wisdom. Everyday he wud tangkap a mangsa and hear his talking,.. and the usual mangsa would be me. Sometimes he stories about his young age, how he become what he is now.  I do. Feel inspired by his stories. Sometimes I can layan him and get a chair, sit and listen. But sometimes,.. I rather do my work and give excuses. He has a fatherly character and that is one of the bosses I can approach without feeling any anxiety. Among all the CBGs, he usually like to tease me around and that makes my friend tease me more. They will say "Nya rindu ngan ko ya..". Haha. But really la... people like to tease me and that makes me feel so belonging among them.

And how it relate to the title? I didn't know that this Mr.Mukaddimah knows how to play golf. The story evolves when he treats us (kami berempat yang terserempak dgn dia dalam lift) laksa Sarawak at Kelab Golf Sarawak (KGS). My..my.... I was fascinated with the place. As you know my favourite colour is green and i like the smell of grass is being cut. And I will letak air freshener either Green Tea or Morning Freshness. And green really make me feel peaceful and worship HIS making. Subhanallah! Sambil makan laksa and watch people play golf, I asked Mr.Mukaddimah lots of questions about golf sampai lah tinggal pureh2 laksa dalam mangkuk ya.. Oleh kerana it was the first time I had a chance interviewing a golfer, below are few snippets about the discussion.

Karina : How much it cost to be a membership?

Mr.M  : Back then during my time, it was as low as RM5,000. When my bro played golf, the fees rise up to RM11,000. He influenced me to sign up, but I had no interest. Later, golf caught my attention and I sign up for the membership with RM17,000 for lifetime. (My friend and me went....pergh.....)

Karina : (Thinking smartly) Okay, so if we (pointing the four of us) want to play golf, without membership.. how much it cost us?

Mr.M  : If u come here and play, it will cost u around RM200+ sekali main.

Karina : Best juak keta ya Mr.M, keta apa ya?

Mr.M   : That one we call BUGGIE. (I was.. aww... so cute the name) You can sewa that around RM26 per round trip. 

Karina : To become a golfer, u must buy a golfer's set. How much full beg penuh ngan sticks ya?

Mr.M   : You know my friend got this habit setiap kali main, he will wipe his sticks we call strokes. I tanya him, he replied "You know.. this set was a gift from somebody and it cost RM33,000" (Mata kami sudah membulat) 

Karina : (Makin itok..) Biar bena Mr.M?! Paling murah ka?

Mr.M  : No lah. The cheapest you can found is ranging between RM1,500  to RM5,000.

Karina : Does it include the ball too? 

Mr.M : Nope! It is sold separately. For a good brand, the price of the ball could reach RM26 each. E.A.C.H! Everytime masuk kolam, menangis la u hilang begitu saja.

Karina : Aigoo.... no used ball ka Mr.M? (Thinking of a shuttle cock, wpun hilang bulu still masih dapat dimain)

Mr.M  : Got. They will sell it around RM2. BUt of course you hit it not really umph.. Because the ball was dented (tebik) after hit so much.. The more pro u are, the less ball u bawa lah. 

Karina : How about the shoes? Is there any special shoes like the footballer shoes that is meant for GRASS only?

Mr.M : Of course lah. Even you jogging also u need designated shoes  for joggings. Golfer shoes usually RM250+.. Depend on what brand.

Karina : (Geleng kepala for 2nd time) 

Kak Lin : Gney Tiger Woods o... For professionals, does the strokes got different kepala? I mean the bentuk?

Mr.M   : Usually the professionals get their sticks go custom made. They measure the ketinggian badan, berat hayunan, and kualiti apa semua. (Aku plak imagine Chong Wei perlu custom made dia punya raket ke?) Custom made memang mahal la. But apa la sangat kalu nak di compare dengan earning beliau. You get what i mean?

Karina : (Menghabiskan sisa laksa)... THE END.


Hahaaha. CAN YOU GOLF??