BEST! Aku mesti FOLLOW!

04 November 2011

The end is not satisfying, matai tajin!

Oh hi guys! I just finished off watching my korean drama "Coffee House" and I was a bit frustrated of its ending story. Aigoo~ Jalan cerita okay, quite predictable, but it went off beyond my imagination. I thought the writer would fall in love with his secretary. N.O! Hmm.. I like the secretary's hairstyle bila nya dah start 'kacak' ya. I observed how she dress, very casually and simple.  Yaii~ (Blushing) K dah2. Bye.

Image taken from : http://www.koreandrama.org/

01 November 2011

Reunion + Convocation ^_^

Bulan Oktober ternyata bulan yang paling berharga kerana bulan lepas telah melakar sejarah dalam hidupku dan juga teman seperjuangan July’09.. Aku telah dikurniakan ijazah Sarjana Muda Pentadbiran Perniagaan Pemasaran  dengan Kepujian. Wow! Mengenangkan detik itu kembali rasanya baru petang kelmarin, tapi ia telah berlaku seminggu yang lepas. Sebelum konvo, geng Cool Batch tidak melepaskan peluang untuk hadir sesi reunion yang diadakan. Tempat biasa, D-11. Sukacitanya kami berkumpul, dukacitanya tidak semua yang turn up kerana agenda yang tidak dapat dielakkan. Dengan anggota yang hadir, sudah cukup memeriahkan suasana dan aku tidak ketinggalan kena masak skali dek kena percikan minyak/air ke badanku.  Fiona bawa DLSR kepunyaan kakaknya namun tiada yang sehebat Abg.Onggon mahupun Syemah mengatur lensa dan settingnya. Emma pula menawarkan diri untuk meng’adjust mode gambar namun masih tidak menjadi. Fazri dan Has sibuk mengeluarkan handphone canggih mereka dan kami menguntum senyuman marketers. Hahaha. Macam yang selalu aku senyum, bisa buat Agnes usikku dengan “senyuman marketers”. The day before konvo, bapakku tidak ketinggalan untuk mencari persalinan batik untuk dipakai semasa istiadat konvokesyen. Rata-rata harga mau mencecah ratusan,.. inikan orang biasa. Kalau menteri yang pakai, mau beribu. Pergh.. Aku suka bila bapakku setuju dengan pilihan ku, dan dia sangat segak mcm YB sehari. Semasa hari konvo, aku memang agak gabra sedikit. Macam-macam la yang aku buat memang tak kena. Semasa berbaris nak tunggu turn naik atas stage, bleh pula aku terlupa nak angkut sekali kertas nama panggilan nombor tu. Haish. Kena patah balik kat seat. Bila atas stage, aku sibuk mencari tanda pangkah atas karpet (spot di mana kena stop dan berdiri) untuk menerima skrol aka file. Dan bila dah selesai ambil, nak balik ke seat tu tak ingat mana duduk sebab aku disuruh urusetia untuk tukar alur barisan. Haish. Macam-macam pe’el namun semuanya kenangan indah di hari bersejarah. I got a Degree man! Sheesh. Hopefully it will not be just a piece of paper. It is something that u’ve gained for all of your hardwork. Did you remember Mr. Mukaddimah? When i went to work after I cuti from konvo, he said to me.. “What is Convocation means to you? Was it just merely what you have gained for your hardwork or was it giving you the inspiration to challenge yourself to get yourself to the next level”. (Mr. Mukaddimah memang suka bagi ceramah kat aku depan pekerja lain) Haha. I would say both. :D (Apa agaknya dia tengok dalam diri aku ni.. hm)

25 October 2011

Star bukan sebarang twinkle2.

Yeyeh, tamat sudah pertapaan di ofis menjadi sekretariat penarafan opis kepada 5 Bintang aka Star Rating. Dua bulan yang tegang telah berlalu, maaflah kepada gengku kerana kadang2 sms tak terbalas. Sibuk memanjang mengumpul bahan bukti untuk memenuhi kehendak soalan dan kriteria yang diminta. Tugas sekretariat ini bukanlah mudah, lagi2 orang tengok kamu sebagai budak cbg sahaja. Memang menjadi rutin aku dan sekretariat lain pergi ke unit-unit lain untuk meminta minit mesyuarat, brosur, majalah atau apa2 lah yang dapat dijadikan sebagai evidence. Mau tebal muka ini berurusan dengan pegawai focal person.  Tapi semakin lama semakin seronok pula menjadi sekretariat. Lama-lama orang pandang tinggi kepada sekretariat dan respek kerana sanggup bekerja lebih masa. Yup, paling lewat ku balik dari ofis  dekat nak pukul 3am. Standard klu balik around 11pm ke 1am. Pernah skali tu kena kunci dari  luar gara-gara adikku ingat aku tak pulang rumah. U know dat stainless steel padlock?? Wah. Mujur bapakku belum tidur lagi. Ntah camana aku nak terkial-kial kat luar sana. Makin lama, rupa-rupanya focal person pun sangat sporting kerana penat lelah dirasai bersama. Yelah, mereka pun kadang-kadang menyediakan bahan bukti tersebut lebih awal kerana lebih rela tak diganggu melalui telefon. Bila fikir balik, gerun juga mereka dengan sekretariat ni. Haha. Sekarang ni tengah menunggu keputusan untuk diumumkan, barangkali pada bulan depan. Hope we can achieve it. Amin~ Mana tahu dapat permanent job. Lagi masyuk. Tapi takla berharap sangat. Hanya berserah pada Yang Esa.

19 September 2011

Happy Birthday Agnes!


My my... Sudah tua kamu ya!
(Kanan: Trip klaz to Pulau Ketam)

Mengenali Agnes adalah tidak disangkakan, kerana raut wajahnya sungguh tidak friendly pada mulanya. Perkenalan di waktu Degree in Marketing semester ketiga tidaklah begitu rapat walaupun kami sama klaz. Aku pada mulanya tak hingin mau merapati beliau kerana masa tu aku kamceng dengan sama DBS. Dia lak DIB. Ratio DBS dan DIB adalah 15:6 (lebih kurang la, tak ingat bebudak klaz waktu dulu ada berapa) Serius, dia ni banyak mendiamkan diri dan sepanjang waktu kira invicible la dia ni. Hanya rapat dengan si ngegeh Jasmine. Ntah camane aku bleh get along with her bila masuk semester 4. Mungkin dia salu lepak di bilik Jasmine dan kami pernah buat QMT discussion bersama. Lagi rapat ketika Intersesi bila kerap skype untuk discuss subjek Managerial Economics. Pergh.. Tak puas hati ku discuss melalui skype, kena berdepan juga. Bukan senang nak tunjuk calculation klu tak berdepan, lebih2 lagi aku yang bebal ni. Bila dah berkampung dengan coursemate di hostel nak dekat time exam, masa tula dugaan hiburan dan makanan datang mari. Bila kami tension, kami petik gitar dan menyanyi. Agnes atau Alesia la tukang petik. Aku lak baru berjinak2 tapi pelajaran ditamatkan ekoran tak bayar yuran. Haha! Acah je. Klu stress malam2, kami makan supper. (Memang budaya tak sihat) Tapi aku cukup suka bila aku minta ajar Agnes main gitar, dia cukup sabar dan atur jari jemari ku ni petik dengan lembut. Masuk semester kelima, dia dengan artea jadi roomate aku. Honestly memang aku pada mulanya tak gemar kalau budak sama course sama bilik dengan ku. Dikhuatiri tak perform sangat kerana stailku blaja, aku memang tak suka bising. Bila dah sama, memang lah dugaan persaingan tu kuat. Nasib la diorang ni faham stail aku. Tak buat bising. Bising bila perlu. Semakin rapat pulak, semakin selalu gaduh. Ala, gaduh2 kucing. Esok hari baik la tu. Aku ni, kalau bab gaduh memang marah naik hangin satu badan. Tapi cepat cool lepas dibiarkan seketika. Pastu tak tahu camane nak rujuk kawan balik sebab kekok. Dia ni pulak, kalu marah.. terus nak buat discuss untuk tenang balik keadaan. Jadi, bila sebelah pihak dah masuk line, aku pun ok je. Cuba dia tak masuk, mungkin lama sikit jangka masa friendship tu nak pulih. (Ego) Paling amazing skali, dia ni sama tarikh lahir makku. Yup! Ada part memang sama. Semester keenam lak, kami praktikal. Memang tak disangkakan bila lecturer tu assign Sir B untuk jadi advisor kami. Dan kami kerap berkampung bersama di rumah dia takpun rumah aku untuk buat thesis. Dan pergi consultation ke kampus pun bersama. Angguk2, geleng2 jer kepala Sir B dibuat kami bila melayan kerenah kami. Sampaikan ditegur lambat datang. Huhu. Balik kejadian, kami ketawa dan reward diri makan di SCR Samarahan. Juga berkesempatan aku beli rim paper di Jinki kerana di situ lebih murah berbanding Kuching. Sepanjang proses pengangguran, kami apply CBG dan masing2 dapat. Tapi rezeki Agnes masuk dulu. Raya tahun ni Agnes berkesempatan untuk beraya bersama keluargaku dan dia ni ringan tulang tolong aku di dapur. Pasni konvo lak tak tahu dia masih meneruskan hidup di rantau Kuching. Walauapapun, aku doakan ko yang terbaek Nez dan aku suka kawan dengan ko. T_T Ko kawan gembira and sedih ku.


18 September 2011

Her cute request

Apakah request tersebut?
Korang mungkin tertanya apakah request yang berat sangat untuk dimuatkan di sini?
Bagiku, ia merupakan pertama kali yang aku bagi kepada seseorang yang bergelar mama.
Seminggu lalu mak ku ada request sesuatu yang aku berusaha dapatkan walau ku korbankan wang ringgit.
Dia request nak satu... birthday cake. Sebelum ini dia tak pernah minta apa-apa. Mungkin menyedari anakandanya ini sudah bekerja, dia mahukan Secret Recipe dariku. Alahai.. comel.
Aku tahu gajiku tidaklah seberapa, namun aku tetap tunaikan. Yela, setahun sekali kan.
Agnes menemani ku untuk cekidaut Kedai Secret Recipe di Satok untuk memilih cake sehari sebelum bday mama. Terima kasih Agnes, yang tak jemu-jemu menemaniku kesana kemari. Dan kami memilih "Chocolate Indulgence" selepas mengamati brosur tersedia. Rasanya tidak rugi lah memilih kerana kek tersebut tersangatlah besar dan tinggi berbanding cake biasa. Nak lebih kepastian, jenguk jer display kek di kaunter. Hehehe!



Sudah confirm, aku diminta menulis maklumat diri supaya mudah dihubungi. Tulisan atas birthday cake lak berbunyi begini "Happy Birthday to Mama. Stay young". Aku rasa sejak ku bekerja, tak kira lah gaji cukup sara diri, aku mampu menghadiahkan adikku Nasrul (baju 2 helai) dan Mama (kek) sebagai hadiah hari jadi. Kerana mereka berkongsi bulan September. Dan aku sangat suka bila mereka suka. Contohnya Nasrul selalu memakai baju yang ku belikan, dan mama pula memotong kek tersebut sebelum sempat ku kumpulkan ayah dan adik-adikku. Terbukti!

:: Kepada yang pernah menghadiahkan sesuatu kepada diriku, aku masih menyimpannya dengan selamat. :)

09 September 2011

Can u golf?

After I done my part compiling documents, my friends ajak lunch and we head the lift together. In the lift we bumped with Mr. Mukaddimah (Bukan nama sebenar). He is around 57+, christian. Why he is called Mr. Mukaddimah? Everytime he sees me around in the department, he would catch after me and give me ceramah about what you call LIFE. Not a religious talk, not a kedai kopi talk,.. but a talk full of wisdom. Everyday he wud tangkap a mangsa and hear his talking,.. and the usual mangsa would be me. Sometimes he stories about his young age, how he become what he is now.  I do. Feel inspired by his stories. Sometimes I can layan him and get a chair, sit and listen. But sometimes,.. I rather do my work and give excuses. He has a fatherly character and that is one of the bosses I can approach without feeling any anxiety. Among all the CBGs, he usually like to tease me around and that makes my friend tease me more. They will say "Nya rindu ngan ko ya..". Haha. But really la... people like to tease me and that makes me feel so belonging among them.

And how it relate to the title? I didn't know that this Mr.Mukaddimah knows how to play golf. The story evolves when he treats us (kami berempat yang terserempak dgn dia dalam lift) laksa Sarawak at Kelab Golf Sarawak (KGS). My..my.... I was fascinated with the place. As you know my favourite colour is green and i like the smell of grass is being cut. And I will letak air freshener either Green Tea or Morning Freshness. And green really make me feel peaceful and worship HIS making. Subhanallah! Sambil makan laksa and watch people play golf, I asked Mr.Mukaddimah lots of questions about golf sampai lah tinggal pureh2 laksa dalam mangkuk ya.. Oleh kerana it was the first time I had a chance interviewing a golfer, below are few snippets about the discussion.

Karina : How much it cost to be a membership?

Mr.M  : Back then during my time, it was as low as RM5,000. When my bro played golf, the fees rise up to RM11,000. He influenced me to sign up, but I had no interest. Later, golf caught my attention and I sign up for the membership with RM17,000 for lifetime. (My friend and me went....pergh.....)

Karina : (Thinking smartly) Okay, so if we (pointing the four of us) want to play golf, without membership.. how much it cost us?

Mr.M  : If u come here and play, it will cost u around RM200+ sekali main.

Karina : Best juak keta ya Mr.M, keta apa ya?

Mr.M   : That one we call BUGGIE. (I was.. aww... so cute the name) You can sewa that around RM26 per round trip. 

Karina : To become a golfer, u must buy a golfer's set. How much full beg penuh ngan sticks ya?

Mr.M   : You know my friend got this habit setiap kali main, he will wipe his sticks we call strokes. I tanya him, he replied "You know.. this set was a gift from somebody and it cost RM33,000" (Mata kami sudah membulat) 

Karina : (Makin itok..) Biar bena Mr.M?! Paling murah ka?

Mr.M  : No lah. The cheapest you can found is ranging between RM1,500  to RM5,000.

Karina : Does it include the ball too? 

Mr.M : Nope! It is sold separately. For a good brand, the price of the ball could reach RM26 each. E.A.C.H! Everytime masuk kolam, menangis la u hilang begitu saja.

Karina : Aigoo.... no used ball ka Mr.M? (Thinking of a shuttle cock, wpun hilang bulu still masih dapat dimain)

Mr.M  : Got. They will sell it around RM2. BUt of course you hit it not really umph.. Because the ball was dented (tebik) after hit so much.. The more pro u are, the less ball u bawa lah. 

Karina : How about the shoes? Is there any special shoes like the footballer shoes that is meant for GRASS only?

Mr.M : Of course lah. Even you jogging also u need designated shoes  for joggings. Golfer shoes usually RM250+.. Depend on what brand.

Karina : (Geleng kepala for 2nd time) 

Kak Lin : Gney Tiger Woods o... For professionals, does the strokes got different kepala? I mean the bentuk?

Mr.M   : Usually the professionals get their sticks go custom made. They measure the ketinggian badan, berat hayunan, and kualiti apa semua. (Aku plak imagine Chong Wei perlu custom made dia punya raket ke?) Custom made memang mahal la. But apa la sangat kalu nak di compare dengan earning beliau. You get what i mean?

Karina : (Menghabiskan sisa laksa)... THE END.


Hahaaha. CAN YOU GOLF??







23 August 2011

HAppy for Has

Feewit!! Has, tahniah ko dapat berita gembira itu. My head was filled with 1001 questions how u manage to get the green light. Is there a need for making a mock proposal? hm.. LAter catch up with ya k. :)

C O N G R A T U L A T I O N S

Upgrade skit la dari syemah, kta buat firecrackers. Pak pak tu pak pak pak! (Sila imagine ini juga)

A.B.C

I seriously indulge with icy cool ABC and LaiChiKang.. takpun ice cream. Bulan posa ni tersingkap sikit  di kepala ABC kat Swee Kang Jalan Hj. Taha sana. Klu pegi bazaar, ada lebih sikit kat dalam poket tu.. i wouldn't miss a chance to buy my faveret desert. But since my dad banyak pantang makan, i only consider buying Lai ChiKang for family. If I rayau-rayau myself, kompem yang jadi igauan adalah ABC jika cuaca terlalu panas. Cerita pasal ABC plak ni, aku berkesempatan makan ABC kat Tanjung Batu Julai yang lalu (Take note). ABC dia sangat sedap. Thanks sangat kat syemah kerana sudi bawaku berkunjung ala-ala "PantaiFront" Bintulu. Cantik giler tempat tu. Aku memang syok la makan ABC yang berendamkan cendol kaler purple. Tapi sayangnya, ABC tu tak sempat nak habis sebab berkejaran dengan flight. Klu tak, dah lama ku sedut semua purple tu, tinggal yang kacang jer. haha.


Maaflah ye... yang ni aku dah kacau dia punya food presentation. Yelah, excited nak makan baru teringat nak amik gambar.

Eh, korang nak tahu aku ada hutang dengan seseorang satu gambar yang tak sempat aku upload. Masa tu aku nak kasi dia tahu macam mana rupa ABC kat tempat lain dan harganya pula sangat istimewa. RM2 sahaja! Yup! Trust me. Pliz find it at D'Sukut Cafe. ABC di bawah ni aku sempat menjamu selera kat Sibu Jaya.


Dahsyat superb besar kan? 

Serious berselera aku.. Korang jangan terliur plak baca blog aku pagi-pagi nih. Puasa.


##  Terbayang kepala menggeleng di sana.

16 August 2011

Friday Night Out

Semuanya tidaklah dirancang dengan sepenuhnya. Pada mulanya berjanji dengan kawan yang saya akan treat dia dengan makanan selepas gaji keluar. Tempat yang dirancang adalah steamboat terkenal di rantau Kuching iaitu D-11. Tapi tak syoklah kalau steamboat berdua sahaja. Tempat ni, kalu ramai orang lagi murah bayarannya. Korang nak tahu ke, dia kasi RM 19.00 each ( 1-2pax ) RM18.00 each ( 3-7pax ) RM 17.00 each ( 8pax or above ) "Pax" tu kira orang la. 

Malam before nak kuar tu, saya discuss dulu dengan geng saya ni nak tak ajak si Alicefiana dengan Alice lagi sorang namanya Aliceca. Nama pendek, Caca. Tapi saya hanya berhubung dengan Caca je la sebab dia yang pandai drive. KOmfem dia akan bagitau dan pujuk Alicefiana skali. Mula-mula dia cakap nak join, papehal dia akan inform balik kasi konfem. Pastu dia ajak la nak tengok wayang. Yang ni memang takde dalam rancangan, lagipun geng saya dah pesan yang beliau mungkin kepenatan kerana direct balik selepas habis orientasi. Alasan diterima. 


Sampai di D-11, saya dan geng terpaksa berbuka dulu mengenangkan saya seorang je muslim. Geng saya ni tak. Alicefiana dan Caca datang kemudian. Saya kena isi sikit demi sikit perut saya, namun lama-lama menunggu jadi kenyang pulak. Tak bleh jadi. Kena stop dulu. Lantas saya mengambil daging-daging dan sibuk-sibukkan diri menjadi chef. Bleh melekakan diri sementara tunggu diorang berdua. Bertemu seniorku, Apple. Tak sangka pula. Tak lama kemudian Caca pun datang. Dan kami makan dengan seronoknya~ Alicefiana gila amik telur burung puyuh. Habis semangkuk dia pi rebus dalam sup perencah tom yam. Pastu cedok2. Happy sungguh muka dapat cedok telur tu ibarat emas dalam belukar. 


Lepas steamboat, Alicefiana memujuk rayu saya dan geng saya supaya watch movie. Tapi dia belum pasti nak tonton cerita apa. Kami pergi STAR dan berkenan dengan cita The Rise of Planet Ape tapi malangnya kami terlepas pukul 9.00pm. Yang ada pukul 10 kelak. Nak tak nak, kami hampa. Caca dan Alice tak dapat balik lewat sebab dia kena balik Samarahan. Ntah camane Caca call si James dan dia happy ada teman untuk pulang konvoi kerana Samarahan memang ternyata gelap pada ketika itu. Dengan tiket RM8, saya kira sangat sangat berbaloi lah kerana sepanjang wayang dimainkan, saya sangat-sangat segar kerana dia banya selitkan babak action. Serius! You should watch it. OMG! Camne lah pusak ku pandei camya. Aku akan bersyukur jika nya pandei berak lam jamban dan flush sendiri. Fuh!

10 August 2011

Printed name, reality person

Salam masyuk,

In my previous post, I did say that I went travelling to Asap town and looks like its gonna be my last travelling with my cool peeps from Tingkat 12. I had officially moved to Tingkat 5 and attached under different supervisor, because of rotation system. All I want to say, I enjoy travelling so much especially when you are covered.. and spend less on logistics. A golden opportunity that I would not want to miss!A rare experience is gained, networking expanded and my mind bloged even more. I got the big agencies focal person's number and local artists too. Also met Major Faiz (the 2nd astrounut) Hey.. I was surprised that one of the officer I am dealling was actually my great2 senior which I never thought of mee her in person... only knew by the name printed on the thesis cover. And it took me some days to itok because her name is soO familiar in the back of my mind. The mystery solved when we had a discussion and cerita itu melelat sampai you-know... For example, "Where did u study?".. "What course you take?"... followed by " Me here, me there".. then another responded "Ey,... I also.. practical there". The discussion continue melelat sampai I teringat her name again... and I mencelah "Was it YOU who did a thesis dot-dot-dot?"... Then PAP!! Then tetiba feeling that UiTM dihatiku. Really dihatiku. Hahahaha... Yala, we belong in the same factory bha~ Haigo! Only then terasa that bond strengthen. The world is so small. :)

 

10 July 2011

Travelling to Bintulu and Sg. Asap (part 2)

Sapa2 yang ada mengikuti perkembangan di bawah sudah tentunya berahi mau baca ini part 2. Okay, ikuti butirannya.

Tarikh 7/7/11 was remarkeable day bcoz first time pegi ke ulu pedalaman. Bertolak awal kerana Bintulu ke Sg. Asap memakan masa 2 jam lebih. Tidak sempat breakfast, hanya teguk mineral water. Mujur Abg. S ada beli karipap dan popia. :) Perjalanan agak bumpy i can say because of the big tonne lorry damaged the road. Ada yang lubang besar tayar, lagi menakutkan lori balak ulang alik.




Fewh, after less than 3 hours stuck my butt and i have my neck pain the ass... i finally arrived at Sg. Asap. U can see a very small town and wonder the post office only have 3 to 4 sits for their clients. Small office for balai police pendek kata everything kongsi in one lot of shophouses. While u limpas2,... one thing u wil be surprize. The small stesen minyak in their own kampung way. Only one or two mini pump available. U also would bbe surprised that most of the villagers own Hilux or Triton. Pergh.... Nang hebat.

I attend a meeting with all parties that involved in Program Penggalakan Sains dan Teknologi (P.P.S.T)... And there will be another meeting set on different date later. Balik ke resthouse.... leput. Today very tired with meetings which ended at 6.30pm. And we were really hungry.






Pada 8/7/11 pula, we did our own discussion involving our Jabatan only. And we enjoy our lunch at Soto Nor cafe there.At the evening, we went to one of the Uma there to meet with the host. It was an enjoyable evening with the head of kpg and I get to taste the Jagung susu. Tuak also was served and they pour it in a small cangkir. to tell u the truth, I'm a bit gelisah about it. Apparently, I can't drink that one because it is against my religious belief. It was hard for me to reject it nicely when lots of old saying says you sumtimes have no choice. But, as long as I can reject it, I'll try. I hope they can respect dat too. They are forgiven. I asked my boss to drank it on my behalf. (Thanks to you boss!)

On the 9/7/11, I get a chance to see the new building of SMK Bakun. It was newly constructed.



And half of the day, we spent at Dewan Serbaguna Asap. We associated with the Jabatan Tenaga Kerja or in simple words "Jobs Malaysia". But, our mission is to catch school leavers and do  research analysis on it. Next, we went to Uma Lebu Kulit to find somebody.



And that somebody's house have a collection of the so-called Parang Patah. Sik tauk juak kenak pande digelar parang Patah indah. Below are the pictures that can impress you more than my wordings.




Serupa cam rambut Agnes tocang satu atas kepala.


 I must not missed out to have my picture ngegeh taken with the natives there. This is Akek.. means nenek in Kayan. :P (Right Agnes?)



Fewh, on the 10/7/11 which is today,  gambar latest tok.


I will be back to Kuching. Must meet syemah 1st. Hug.. hug. Hehee.. While tunggu syemah ajak kuar, sempat gik menyibuk di blog. K folks. Hope u enjoy my wonderful story.

Travelling to Bintulu and Sg. Asap (part 1)

Hye readers, I'm grateful enough as I had given a chance  to express my excitement on Bintulu trip n road to Sg. Asap today here. Its my pleasure to tell u how excited I am when I got a rare chance to go to Sg. Asap. Its not a chance that u wouldn't miss although u go there to handle your programs. Well, to tell you exactly what I my feelings are, come closer so I can share with u.

At Airport Kuching
My flight was scheduled at 11.30AM and I came by early to drop my luggage bag and have it checked in. No worries. Since I still have more time before depart, Tini and I enter  KFC restaurant and had ourselves Bubur McD each for breakfast.  It costs us RM5.90 excluding tax. Then we were told a news that was not a blessing for us. Rescheduled at 1.15PM. (Sigh) Continue to telan bubur yang ku rasakan "Sejak bila KFC pun ada bubur?". Dah makan baruk sedar! Hm.. Next, our colleague stopped and meet us both. He told us that those ticket can be reprinted with new schedule and got himself free KFC snack plate coupon as complementary for the delays. Haish. Tini and I ckp.. "Laa, klu tahu delay and dapat mknn free sik lelah kua blanja".  hm... Sik puas ati tetap mau claim. Last2 DAPAT! Bahagia dapat tapau free. hehe.

Dah settle everything tek,... nunggu la kat waiting hall bersama KFC tapau in hand.. Ya juak dijanjikan 1.15PM tapi delay gik.Around 1.30PM gia bertolak. Muka org dah berkerut2. Hm.. Mcm2.

At Airport Bintulu
Ahah, ada masalah pulak dengan transport yang sepatutnya di reserved is Pajero, but the one we get is pick up yang sekda twincab. Sorang kena duduk blakang bersama bagasi and stuff. Supposely that pickup is not suitable for Sg. Asap road condition...... and we argued and blamed the car dealer for breach of contract. We won, and we get no pajero,.. but the old pickup (twincab) that can stand the bumpy road. Lamak dah sik masuk flight, hoping dat my ears can withstand the.. u know, how do u called it.. sumtimes can affect your hearings. I know  about the unbalanced liquid in your ears, but this one is about frequency yang bingit ya. Sik mok ku dengar sumthing yang mcm drum ear nak pecah jak ya. Haish. Have you ever encounter that? Sambil2 dok lam keta kena berhimpit kat depan (that pickup can occupy 3 passenger in front seat), I contact ngn kwn Bintulu. Masyuk! They gv gud response. Thanx.

Riverfront Inn
We stayed here. Masuk dalam, kacak juak hotel tok. Cuma sekda petais in the room. But ada astro STARs movie, hairdryer,.. nice la. Blik mandi pun nice. Got air pancit dari toilet bowl ya. Hahaha. Asal ktkorg jangan terkejut jak kena pancit like scene "You're Beautiful" from Korean series ya. Setengah jam kemudian, kak H ajak raon2 jalan kaki. Terlampau excited la ya. Gik penat tok, alu di mbak jalan. So far, i can see most shoplots around here more or less like u seen at MJC Kuching. Kedak yala rupa kede2 ya. Limpas pasar tamy Bintulu,.. I spotted lots of premature mangos there. Musim kot. Lagi la terliur kakak ya membeli cencaluk k cecah ngn mempelam ya. And bought ourselves mineral bottle. Haus.



Tanjung Batu
Thx to syemah, the one I can trust to bring me raon2 here. She picked me up in front of the loby and directly go to her house. I never thought syemah really can drive manual car. Surprise but act cool. Takut kembang hidungnya lak. Met Amirul, her nephew. S0o cute and hensem boy. Aiyo, kecik2 chinese look. Syemah hidangkan minuman petang and I talked to her parents. Heehee.. Then, syemah pun start driving and we ahead to Tanjung Batu. I can't remember well the road that I once went to Tumbina long time ago so syemah
pointed to where it was. At Tanjung Batu, we click2 and smile with her baby boo. :) Aku telah menjadi model bagi Brand Canon. Ngaa~




Jalan-jalan cari makan at Shamims Cafe
Syemah again picked me at 8pm along with her sister. My rummate, Kak H sudah berderok tidur. I dah ajak pada mulanya but she insisted. So, i snip out quietly after she again insisted for 2nd round. Ordered nasi goreng ... er, sik ingat namanya.. we talked not much because enjoy the food. Thanks syemah for the great day. :) I owe u for the great hospitality.

Pasar malam Bintulu
I was told by Syemah that this pasar malam was opreating every night, unlike in Satok, Kuching. Even Agnes recommended me to go there to have a look and compare. But, it seems that I have so little time to discover it myself.  Kak Hennie was awake and rang me that she's hungry. Syemah brought me there. Only bought Long John Kebab for her. Finally arrived in the hotel, she was planning to go out because she wants something hot to fill up her stomach. I just accompany her at downstair's restaurant and get myself a Chinese tea. I cant stand her nagging and complaining about the office. Haish.. Juz eat your food up. Im so0 tired.Sudahlah minta beli Long John, aku pulak yang kena habiskan sebab she rejected not put up her appetite. Terbang duitku.

 Facebook
Oh, sudah lama sik social networking.. sejak broadband sik hidup lekak molah thesis. Hehe. Bergasak minta password kat lobby. Finally i can satisfy my own leisure time while that kakak sambung tidur. I know I have a trip to sg. Asap the next day but I know this is the only time I can with the internet access. While facebooking, Syemah and Agnes are the one that stays loyal to their friend  when you are alone.

02 July 2011

Responsible for the knock!


Pagi itu, aku masih sempat menjamah seulas roti paun bersapukan seri kaya. Tidak seperti hari2 biasa yang aku akan skip breakfast. Rasa lega bila perut ini terisi dengan makanan. Setelah bersiap, i’m ready for work. Pintu kereta dibuka, namun aku sedikit tidak berpuas hati dengan seat ketaku berlubang sungguhpun kecil. Rasa nak mendengus pun ada. Dalam fikiran, nanti kau. Adikku itu memang gemar merosakkan barang aku.  Pagi itu sangat dingin sekali dengan tiupan angin sejuk. Tidak jadi ku membuka aircon, namun bila terasa panas,.. tetap juga aku membukanya. Ku putarkan aircon kepada number 1. Cukuplah. Sambil tunggu anjin kereta di  warm up, ku memerhati keadaan dalaman kereta ku yang sekian lama tidak diambil perhatian dan dimanja. Bila selesai, aku terus memacu keretaku. On the way, semasa aku nak keluar simpang.. kereta agak banyak dan susah hendak lepas. Baru sahaja ku hendak lepas, .......... Bedebuk! Aku kegeraman sambil menekan hon kereta sekali. Aku memastikan line clear untuk membuka pintu kereta kerana pada masa itu kedudukan kereta terletak di tepi jalan. Agak dalam juga belakang bonet kena langgar oleh pemandu Viva hitam. Dan ada kesan scratch. Hancur hatiku lihat kereta kesayanganku dikemek. Mujur tuan punya kesalahan itu mengaku lantas mengoffer diri untuk menanggung kesalahan yang dibuat. Pada ketika itu, amat penting sekali jika anda menyimpan sebatang pen di dalam kereta... or two. Dan pastikan anda mengambil butiran seperti Contact Number, IC dan Plat Kereta beliau. Ini berdasarkan pengalaman sendiri kerana aku hanya sempat save no sahaja. Plat kereta aku ingat, namun saja ku verify balik dengan follow up beliau. Ya Aku sangatx1000 bernasib baik berdepan dengan orang yang tinggi responsibility dan sangat jujur.  Sekian.

28 June 2011

All I care is...

Old newspaper, surat khabar lama, old ziu baoshi… bateri keta lamak (Yah,.. intonasi mok ada!)..
HUargh… lama sungguh terlela di hujung minggu..  Dapat sik ktkorg imagine apa yang aku cuba nikmati. Neway, mengimbau balit apa yang aku lalui sepanjang 3 minggu bergelar pekerja kontrak tok, hm… aku bersyukur apa yang aku rasai setakat ini. Walaupun kerja nya seperti apa yang ku buat masa praktikal dahulu, namun setiap titik peluhku terbayar hasilnya (sungguhpun kering ntam air cond)
Mendengar terlalu banyak khabar angin mengenai seseorang, namun aku butakan mata, pekakkan telinga. Janji aku tahu apa yang aku buat. Bulan Julai aku banyak travelling, dan aku juga dikehendaki mengurus beberapa event. Serius! PADAT. Wah! Tetiba ada satu beban yang berat di bahu yang kurus tulang ini. Namun, aku anggap ini satu “experience” yang berharga selain mengurus projek jacket competition dahulu. Wow! Looking forward sejauh mana kehebatan anak watan Petra Jaya ini. Wakakkaa.. Ok lah sekian cerita dari ku.

19 June 2011

Usah meroyan lagi, sign up saja.

Yer, tamat lah praktikal training yang telah LAMA berlalu. (Saja emphasize lama sebab memang jarang dah update blog. Tapi bila syemah pesan, harus update selalu supaya Nuffy cepat naik... terus berkobar kembali) Hi geng, long time no see oh. Miss u all so much. hehe. Sesudah alam praktikal, memang cuti yang ditunggu2 kerana mau rehatkan otak dan badan. Kepada yang mempunyai saving yang mantap seperti geng klaz, diorang pergi vacation di KK. Hm.. bestnya~ Takpe, di Kuching ni masih blum puas raon. SERIOUS. Cuti tok ada lah juga browse cari2 keja lam tenet, dan ada juga amik keja sbg partime waitress. Asalkan keja halal. Cuti ni banyak juga diluangkan untuk mengukuhkan CV dengan melengkapkan apa yang patut, check grammar ngan daddy.. pastu amik  gambar passport se-korporat eksekutif yang boleh. Hehe. Klu dulu, muka cam budak menengah, kali ini... terpaksa menuakan diri sedikit. Apa boleh buat. Huhu..

Pernah dengarkan Capacity Building for Graduates (CBG)? Ya... itulah yang aku sign up bulan lepas semasa masih menjalani praktikal training. Dan kini aku adalah peserta CBG. :) Kerja-kerja tidak berkaitan dengan marketing sama sekali.. lebih kepada admin. Agak terkial juga menggunakan mesin fotostat yang kadang2 terprint A3 haha.. Keja proses mengefax pun masih lagi kelam kabut kerana byk step. BEFORE>CURRENT>AFTER fax. Kena taip cover la, cop la, buat salinan la... (Dalam hati, OMG) Aku mungkin diketawakan namun itu semuanya pengalaman yang aku boleh variasikan di dalam CV ku kelak. Yosha!