BEST! Aku mesti FOLLOW!

30 December 2010

AFF Piala Suzuki 2010 - Harimau mengauuummm!

Are you happy to be RAKYAT MALAYSIA? Oh yeah! Saya bangga menjadi anak Malaysia.. Selepas AFF Piala Suzuki 2010 malam tadi, blog updates rata-rata tidak ketinggalan untuk menaikkan trafik mereka dengan post kemenangan Aggregate 4:2. Well, I  can say that I’m not a football fan nor purposely stay up late just to watch late night match.. but yesterday hari bersejarah buat aku. Aku tidak percaya yang aku tengok itu... BOLA.  Satu-satunya match yang aku tengok tak kelip-kelip mata, tidak mengalihkan punggung dan chow. My family also not a kind of football fan. Mungkin semangat patriotik itu menebal dan juga kerana permainan antara Indonesia dan Malaysia sengit. Pelbagai jaringan cuba dibolosi oleh pihak lawan. Serious! Aggresif giler. Nasib baik “adik” Fahmi kita terer jadi goalkeeper. Tak percaya dia muda dariku. Credit for you. Aku suspen giler tengok die doh. Aku yang tengah membelai kucingku "Semenyah" telah mencakarku apabila aku, mak, dan bapak menjerit "GOOAAAL"! Mungkin Semenyah terkejut! Eh.. dia MEMANG terkejut. (Thank you cat, ko telah menghadiahkan luka yang dalam kat pahaku, bekas kukumu terbenam dalam isi pahaku. Ouch!!) Dan kepada semua para pemain especially Safee. Well done! Cuma match malam tadi aku tengok lebih ke arah defense rather than shoot goal. Anyway, tahniah ikhlas dariku. (Facebook updates pun penuh dengan shout masing2.. termasuklah Karina) 



Hari ini, terpancar jelas wajah para student praktikal girang dan senyum kambeng kerana tidak perlu turun ofis esok pagi. Yeehaa! But some of the workers here mengeluh kerana banyak kerja yang perlu disiapkan kerana hendak menutup buku 2010 dan buka lembaran baru 2011. 
Walauapapun, mood semua orang happy pagi ini. I like. :) VERY LIKE!
Kepada adik-adik, sudah tentu anda tidak sabar nak bersekolah, begitu juga para bakal mahasiswa/wi baru. Tengah prepare barang-barang keperluan untuk masuk asrama. Kepada kawanku yang tengah tunggu sem baru, rajinkan diri anda. Jangan resolution ja lebih. Hehe. Pasti laksanakannya. Orite folks, we will meet again in the next entry. 



26 December 2010

Pliz don't close it.

Oh no Umar, pliz do not delete your blog. I like your blog. Huhu. I've found all the movies I want in your blog really. TANGLED, HARRY POTTER and THE TOURIST. Pergh...

Credit to your links. :)

Ho ho ho.. Christmas!


Hey, whadda you want from me? Present? No.. no. Let myself be your present. Tapi untuk Christmas kali ini, aku telah dibook oleh Santa kepada Agnes, dan alamatnya ditujukan di tingkat bawah rumah nenek kebayan. Haha. Mengapa begitu? Pemiliknya serupa Hantu Limah yang menjenguk kat tingkap. Serius! Kan Agnes kan?

Kasihankan Agnes, dia terpaksa melayan kerenah gila 3 orang kawannya itu termasuk aku. Plan Agnes sudah awal  ku ketahui dalam perbualan telefon ketika Agnes  berhasrat untuk menonton wayang Hantu Kak Limah Balik Kampung. Hoho (Tapi dia tak tahu yang aku akan menyertainya malam Christmas.) Aku mengiyakan sahaja. Sudah 3 minggu berturut2 aku dan Agnes bersama geng lain menonton wayang. Pada mulanya, Narnia. Kemudian TRON. Dan minggu ini pula adalah cerita Hantu Kak Limah. Berbalik pada cerita tadi. Cerita untuk memasak spagetti pun sudah ku ketahui. Cuma aku dikejutkan dengan aktiviti karaoke sahaja. 

Gambar di bawah adalah gambar memasak spagetti di petang Christmas. Layan~


















Sebenarnya satu paket spagetti tu cukup untuk 5 orang makan. Bagi yang perut kecil cam kami ni ha... Memandangkan kami ni 4 orang sahaja, jadi ada lebihan. Hm.. 


** Gambar Agnes tidak disiarkan kerana tidak ada gambar yang sesuai untuk dipaparkan. 




Dah kenyang blehlah tengok wayang. Pergi ke Star Cineplex. Pergh... sempena Christmas, byk giler road block. Kami pergi tengok cerita Hantu Kak Limah Balik Rumah. Tiket? RM9. But, worth it la. Cerita dibawah disarankan kepada anda supaya pergilah basahkan gusi anda. Mantap! Sangat kelakar! 







Sambut Xmas : Maludam or Kuching?

Unofficial said by Mr. J regarding on Maludam trip last Friday. He was just asking without any letter of approval for me to confirm it again with my friends and family. After the meeting was commenced on Friday morning, I finally knew the result that.. my name was not mentioned during the meeting! Yeay, Kuching here I come. I will execute what I've planned before. If the trip was cancelled, then I will be celebrating Xmas with Agnes and friends! Agnes does not know the latest story, so I plan to play a prank on her. But it didn't turn out to be what I'm expected as the result was really twisted after Aton and Artea "palat" me. Bleh pula mereka bertiga head to MJC and went to karaoke. 

After I knew the trip to Maludam was cancelled, I rang Artea that I'll be at their home for Christmas eve. Artea understand and agree on my plan.My plan was; I 'll come to their house around 10.30pm and Aton would open the main door for me. I've told Aton to stay alert on my msgs. At 10.20pm, I was on my way to their house. While I was on my way, I've received bad news! Aton said they were going out. Haish. Feel so angry with Aton and Artea because I've told my plan before. So, a U-Turn for me. Dah siap pakai selua tido dah. Balik umah tgk Anugerah Skrin lagi baik. Merajuk la kejap. Atone said it was her bad and she will think of reasons to let Agnes pick me up. Do you know what they told Agnes? 

"Nad ada pesan ngan adiknya, ada present pakei ko Nez! Jom gi umahnya"

Hahaha.. That was their reason. Walhal, nak pegi fetching me up. Bila mereka dah sampai, I was told by Aton to tuka my seluar tido to jeans. Bila nak tarik pintu kereta, Agnes lock me from inside. Haha. Guess she knew that she was on prank. Later, she let me in her car and sik sah sik kenak cubit and tumbuk. Adoi~ Sorry Nez, haha. It is not you the only one who got pranked, me too. Artea and Aton had prank on us. Haish. So our first destination was not straight to home. Agnes drove us to McD kat Triangle area. :) (I called it triangle area because it is in the centre of Riverside, Sarawak Plaza and Tun Jugah) Only had  french fries and cola sambil bercerita. Hehe. Seeing Agnes happy face with friends does make her happy this year's Christmas. She once told me that she always spend her Christmas alone before in hostels. ALONE. 
Glad u were happy!


From left: Agnes and Artea.

Let's take ur pembaris and sukat her smile. Can you see her BIG SMILE on Christmas eve? Actually, it's already Christmas because the clock has striked midnight. 


From left : Aton and me.

Merry Christmas to friends. :) 

23 December 2010

Mystery. Come, be detective!





Sapa dapat teka, ada hadiah menanti anda. =) Pemenang akan dipilih jika jawapannya :
1. Jawapan sungguh tepat
2. Hanya menggunakan jawapan konfiden. Tiada tapi2.
3. Merupakan blogger yang sah, kena ada link.
4. Percubaan berkali kali dibenarkan. Janji konfiden.
5. Komen anda mesti bermula dengan "I spy..........."


22 December 2010

Aku tengok wayang best!

One of my wishes to meet my cool buddies has been granted. Thank you Allah~ I really miss the times we had together when we’re still in the campus. Now, the time since to be soO jealous due to work commitment and members became lessen. Not all can attend the outings.


= = 15 December 2010 = =

Alesia, Fiona, Agnes and me went out together and we decided to watch NARNIA : The Voyage of the Dawn Treader. Alesia really wanted to watch it.  Head to Star Cineplex at Medan Pelita, we entered into one lift that gives us Goosebumps.  The lift brought us to Tingkat 9. To our horror, despite level 9 should bring us to Star Cineplex, we only saw dark when the lift door was opened. Pergh.. I was standing next to the door truz pandang Alesia and Fiona. Don’t want to see the dark. In my mind, I’ve already imagined Ju-On crawling from the dark with “Aak..aak” sound and grab my leg with its slimy hand. Choi. We’ve finally realized that the lift we took was the wrong one. So, we went to another lift at the opposite parking lot.  They should have put a notice there. Luckily, there are the other four who were in the same boat as us. Narnia movie was indeed full of joy because it made me laugh all way. Thanks to Eustace. He is very funny!! I can say my RM5 was worth it! Nangga Prince Caspian ya aduuuuh! Gugok biji mata. Hensem na juak eh. Macho da jak nya, berambut hitam panjang. Ciri-ciri laki idaman ya. Hhaaha.








= = 21st December 2010 = =

It’s pretty cool that Christmas is just around the corner. My kaki wayang friends; Alesia, Fiona and Agnes has put their thought to watch movies again before they off to their hometown celebrate Christmas. Alesia and Fiona wanted to catch up with the latest series of Harry Potter (HP), but Agnes and me decided to watch TRON. Alesia and Fiona gave up to HP due to no tickets available with the time screened for Tron. Watching Tron really make my mouth go “WOW!” because I love all the gadgets and neon suit. Except for the disc they attached on their back, it seem to be bothering to whoever want to go to sleep. It’s like their own life. Your life would be in danger if you put your disc MENGAREI aka BERAYAN. In other words, MERATA-RATA. Salute for the unthinkable imagination!! Soo creative! Motosikal rugged abis! I love the hair of Quorra. Agnes loves her eyeliner. Alesia felt really cold until she really berkumbu with selendang. At first, she sit straight and her shoulder is same level as me. Half hour later, she sudah duduk2 malas and paras shoulder semakin menurun. The last time i turn, I saw her already jadi mumia with no head. Haha. Hampir experience another paranormal. To all who have not watch this movie, the movie was a bit slow. Tapi ktkorg sik rugi nangga aksi lawannya main cakera padat. Mengalahkan DJ. Haha. DJ gesel2kan disc jak, dak tok berolah gik, main tikam2 disc. Don't try this at home.

20 December 2010

Karina bukan Kirana

Sepanjang aku di ofis,  heboh sangat antara colleagues ku  mengenai cerita terkini hiburan sensasi Cinta Kirana. Aku yang tak berapa update cita ni pun turut menjadi mangsa walaupun sudah terang-terang dalam birth certificate termaktubnya nama Karina. Ayoyo.. Sehinggakan aku nak call ofis cawangan Sibu pun, diorang minta verifykan sekali lagi whether it is Karina or Kirana. -_-". Dari kecil sampai besar, aku memang telah dibesarkan dengan berbagai olokan nama yang aku kurang senang terhasil dari nama Karina. Semasa kecil, tak sah jika gurau senda tak melampaui batas. In the end, mesti salah sorang nangis. Haha. Nama Karina cukup bersemadi dalam diriku kerana byk saaangat kaitan dengan orang-orang yang ku kenal. Dulu aku benci nama itu kerana sering diperolokkan, tapi aku sangat menggemari nya sekarang. :) Thank you so much to my parents. My name is Khan Karina! Not Kirana. Note that. Huhu.

13 December 2010

Summary 2 minggu

My my.. dah 2 minggu aku turun naik ofis, dan sudah 3-4 punch card ku merah kerana lambat. Lambat seminit dua je. Itupun sangat kiciwa kerana can't make it in black ink walaupun sudah berlari pantas naik tangga. Fewh. Mcm acara olimpik. Aku sengaja amik flexible hours 7.30am - 4.30pm kerana aku nak atur timing sampai ofis dengan makku lagi memandangkan kereta hanya sebuah. Jalan di Matang, klu tak keluar rumah by 7.15am alamatnya.. takyah lah ko naik kereta. Hire saja si Edward Cullen supaya lebih pantas. Itulah vampire yang bleh berkilauan dan sangat lut matahari. Tak mcm vampire lain konphem rentung. Haha. Vampire gred A tu. Nak balik 4.30pm kerana aku sememangnya suka balik awal. Nak kasi jeles sama geng praktikal ku nama Fiqah itu, budak poli. Lagipun, lepas amik aku.. terus amik mak kul 5pm. Kan senang. 

Ok, tell what have u learnt? Hm... Aku belajar dengan memerhati para peniaga yang datang dengan macam2 kerenah. Masuk ofis bau macam2 like what Mdm R told us. But then, they are the one who contribute high percentage to the Malaysian economy. They really prove that Bumi's can do well also. They learn from hard. Ada yang datang ofis segak je dengan spec. Senyum ja ku tengok mereka yang tua2 memakai kaca mata hitam di kepala. Rugged! Tapi bila kat site, mereka berlagak seperti orang biasa. 

Kat site pula aku menambahkan networkku dengan mendekati para peniaga, ada yang masih mengenali diriku biarpun aku berjumpa mereka di tempat lain seminggu yang lepas di site lain. Pergh.. mengglamourkan diri. Hehe. I like that. Klu nak jadi Hanis Zalika dengan 14,000+ followers tu memang dah gila glamour tu. Haha. Satu Malaysia. Acah ja. Hm..Biarlah aku start dengan geng sikit2, kerana aku ni low profile. 

Staff di tempat kerja semuanya ok, aku assume yang belum mengenali diri ini bukannya orang yang sombong. Cuma mereka tak pasti apa ataupun kerana tingkat di ofis yang memisahkan perhubungan itu. Lagipun, kerja di meja sahaja sudah banyak dan aku pun salu diculik oleh abang staff pergi ke tapak-tapak membuat lawatan. Mereka suka culik aku dan Fiqah kerana memikirkan kami tidak ada kerja. Jadi aku belum berpeluang mengenali mereka dengan lebih dekat. Tapi slowly aku dah mengenali beberapa ketua sub-unit semasa kat expo hari tu. Lebih kurang cam team building la. Bila ko dah di campurkan bersama ahli yang ko tak kenal dalam group ko, automatik ko akan mengenali mereka walaupun masa yang diberi singkat. 

Oh, syemah pun hendak menjalani praktikal ya.. hope u are doing fine syemah! Show it to them that u r extraordinary! Hehe. Orang sik tauk potensi ko ya.. Future financial analyst woh. 

08 December 2010

Nak bekal apa esok?

Itulah soalan yang lazim di tanya bila menjelang kul 9 malam sejak ku masuk praktikal ni. Sebagai ibu mithali teramat, dia sungguh concern akan ku yang mempunyai nafsu naga yang gemar makan sedikit tapi kerap lapar. Bukan tak baca doa jadi alasan, kerana perutku ini hanya mampu makan dalam kuantiti sikit. Pastu, beberapa jam kemudian aku akan lapar lagi. "Ktk nak bekal apa esok, nak?" sering ditanya oleh makku menyebabkan aku sentiasa cakap dengan control "Don't worry about me". Lepas dah decide, barulah pergi membeli roti nak buat sandwich. Setakat ni, roti je lah yang ku bekal. Leceh nak goreng nasi. Nak kena bekal sudu lagi. Aku masih bleh survive dengan sandwich. Gelak korang ea.. Aku ni practical student. 
Hidup kena budget beb. Lagipun, bagus apa bawak bekal setiap hari. Seolah2 kembali ke masa primary and secondary aku. Bahan makanan terjamin halal dan fresh. Confirm tak sakit perut. Oleh kerana waktu lunch tidak mengizinkan aku rehat terlalu lama, aku decide tak mau menyusahkan parents untuk ambil aku balik. Aku akan stay kat ofis buat apa yang patut. Kadang2, kalau bawa laptop... cerita2 yang terkubur lam hard disk kembali menemani diri ku yang sunyi. Takpun layan fb. Haha. Line broadband di tempat kerja tak sebest kat rumah. Jadi, sudah untukku cari bahan research. Lambaaaaaaaaaat! Jika tiada bekal, ada dua kedai makanan wujud di sekitar tempat praktikalku. Juga ada seorang penjual kerap kali datang kul 10am menjual makanan... tapi so far aku tidak pernah membeli nya .

Kerana 

aku 

punyai 

BEKAL

Hahaahaha.

07 December 2010

Mr.H, silalah check~


Seminggu ku praktikal sudah berlalu, yet my supervisor still doesn't have time to check on my log book. Do you know what log book is? Log book is a type of book which require practical students to fill their daily nature of work inside it. For example; my Wednesday dated 1st December is filled in with short briefing from Puan R, introducing myself to staff around and reading related materials on my post. So, it has been like 6 days past and reached 3 and a quarter pages. Yurp, i worked 6 days continuously without having break for a DAY. Awal Muharram had save me! Boy, I can enjoy my so-called holiday. It's not my fault, I have reminded him before. I even called him whether he is available in the office. I accepted his reasons for being somewhere but at least he rang me when he arrived at the office. Haiya.. I felt REALLY dissatisfied when I spotted him at the ground floor coincidently. He asked what is log book? (Hey Mr.H, didn't I tell you before? I've explained everything. Like you've never handled any practical student before!) I again humbly explained and luckily he knows how to nod. And a reply with word "Later!" ONLY. This week I'll make sure he will sign. Mr.H,  mun dapat ku azan tinga ktk sak ktk sign. Pleeeasee.. this is MY MARK I'm talking about.

Heehee.. anything new?

My layout sudah tukar! Thanks syemah, u've inspired me to change my layout too. Layout lama cambest sebab ada 3 column. Takyah nak scroll lama2 sampai ke bawah screen. Layout baru ni pun orite gak. Bleh letak 3 gadget kat bawah page. So, aku letak "Popular Post", "Modus Operandi" dan "Beep.. Beep". Lagipun i like greeeeen~ Memula nak tuka layout ni agak payah ja. Asyik error je walaupun directly copy paste from the folder. Rupanya mudah je. Di bawah ada step asas:

1. Bukak zip folder yang korg download tadi
2. Bukak file yang ada kod layout tu
3. Kalau dia bukak melalui window explorer, korang kena bukak tab "Page" tu dan cari " View Source". (Part ni la starting dia)
4. Ada kod pelik2 tu kan? Copy!
5. Kembali ke laman "edit HTML" Bloggers.
6. Expand Widget Templates
7. Paste dan Save!

Yahoo... Berjaya! Mudahkan?

Salam Maal Hijrah

:)

06 December 2010

First week settle!

Glad to have it stopped right after 1pm on Sunday afternoon. Yeay... first week seems to be quite intense for a practical student because I non-stop visiting work sites. First at Matang. Next is at Demak Laut. Then, Surabaya. Until Agnes had notice that my skin was a bit tanned than before. No good. Bad news. For two weeks plus I'm sitting at home bertapa mengelakkan kulit dijemur.. and it was a waste of effort. Huhu. But I enjoyed my site visitings because it made me active rather than just sitting under the aircond with sleepyhead in the office. There is not much thing to do while you are in the office except you are exploring floor to floor and meet the staffs. I'm planning to ask and probe questions on them about the existence of the department but I'll do it slowly. No need to rush. Nanti takde bende nak cakap. Four months plus man! Althought I had been attached to Fruit stall unit, my supervisor allows me to get into other department as well whenever there are activities going on. It seems that I'm pretty well adapt to the environment because of my friendly attitude. Not to say soO friendly like Has, she is way toooOO friendly. She can keep a lot of friend whenever she laugh so cuddly. hahaha. Lemak2 sound too. Me? I am good at smiling. My biggest asset is lesung pipit bak kata Agnes. Show it Karina! Smiling is sedekah what! Since the first week has settled down, I thought of having reunion with classmates.. but it seems everybody's action speaks louder than words. In my mind, we could share among interesting stories of our first week and you know.. it has been awhile since I didn't hear their laughter. Sheesh.. just keep imagine Karina. In your dreams. It is fine with me then. They will find you later on. Just pray that I have FREE time in my schedule. Because I might be travelling away.. even on weekends. Adios.

01 December 2010

The day after yesterday : Practical

It was a fine day, but I'm soO sleepy bcoz last nite I couldn't sleep. I think I slept around 4am. Di gerak mak, alu kemas. Really sleepy. To get rid of that sleepy head, I must take chances to drink nescafe. Seriously, better not bcoz my stomach still not adapt to that stuff... but it is my only dose to stay alive. But still in zombie mode.

I tried many things when I went to sleep last nite. I taste for milk, eat till my sandwich... kononnya nak kenyang biar nyenyak tido. Argh.. masih tak berkesan. Ku baca shalawat, subhanallah, alhamdulillah, allahuakbar... pun sik brp menjadi. Tgk cita IpMan 2 pun tak berkesan. Haish.... asal nak lelap je.. bunyi adik lak vacuum bilik dia kul 2am gitu. Aku ingatkan dah pagi. Gabra aku.

Now what? Ha.. apa yg kontra dengan post dibawah ni? Aku masuk ofis, truz dok kat lobi. Time tu takde org kat kaunter yang sambut aku. So, diam je dulu. Awal sangat ke aku dtg? Tp, tadi jam. Lalu lah dtg seorg perempuan, operator kat kaunter. Dia tak tahu yg aku ni budak praktikal. Dia mengajukan soalan aku nak jumpa siapa. So bila terang serba sedikit, dia suruh pi punch card. Malangnya, takde nama aku. So, kena report duty kat HR... sementara kerani diorang buatkan aku punch card. Takda orang shake hands. Hurm. Sesi interview dimulakan kat HR. Nothing much, cuma tanya background diri and apa yg kita tahu pasal company. Haa syemah... buat study lok before masuk praktikal 13 Dec tok! Pastu aku dibawa tawaf ke seluruh ofis dari tingkat atas sampai lah ke tingkat aku. Pergh.. Angguk muka poyo je mcm lah kenal dan ingat semua nama. Neway, time ni lah tunjuk baik. hehe.

Habis tu, dia suruh gi report duty kat supervisor, tapi supervisor ku dah flight pagi tadi. So, masaku seharian dibazirkan ke bluran, berkenalan dengan staff meja terdekat dan menanyakan mana tempat bilik air. Hahaha. Aku rasa sungguh berat bila ditempatkan dibawah sub-department manager yang tiada boss. Kerana dia sudah transfer. Looks like I'm handling that one but then, I was DIRECTLY ATTACHED to head of deparment. Assume akulah yang menggantikan boss yang transfer tu. Pergh... berat seyh. Siap kasi hotline lagi kat meja aku ni, mana tahu customer direct tanya enquiries MELALUI aku. Kenalah aku baca 4 buah manual yang dia bagi tu beserta kontrak skali. Can u imagine? Awal sudah aku di warning, You cannot say you dunno. Haha. Lu pikirlah!

Since aku ni takde boss kecil untuk jaga aku (melainkan department boss yang flight tu aka supervisor), aku menumpang kasih atas boss kecil yang lain. HUhu..Dgr kata nanti perlu travelling sana sini. Nanti2 pergi Lundu dan Maludam (area Sri Aman). Waseh... travelling jak kja. Research ya ingat juak oi. Huhu... Baiklah karina. You can do it! Nang betul2 challenge kemampuan ko tok. Aku percaya byk experience yang ko bakal dapat. (Tgh berusaha motivate diri ini) K-lah itu je. Bye.