BEST! Aku mesti FOLLOW!

30 November 2010

Imaginasi before praktikal


Suatu pagi yang cukup membingungkan. Aku belum mandi, makan dan menghantar surat confirmation kepada pihak tempatku bakal menjejaki kaki esok. Kawanku yang lain majoriti sudah hantar hari Isnin yang lalu, dan reaksi mereka hanya "aku hantar surat jak". Ada yang sempat bersuai kenal dengan mereka kerana tak mau janggal on the 1st day. Haha. Bagiku, biarlah 1st day. Save the talk for that day. Nanti duduk diam termangu tepi meja mcm tunggul kayu takda benda nak dibualkan.

Praktikal ni, memang lah best luar dari tempat kelas. Bosan jugak dah tgk muka lecturer, bosan dengan makanan DM kerana home cook memang terbaik sungguhpun nasi kicap plus ikan bilis goreng telur sahaja. Benda yang simple tapi.. nyaman~! Haha. Itu zone bila malas memasak la. Hahaha. Klu kat DM dulu.. jemu dah makan ayam. Jarang jumpa ikan. Sebab tu student asyik tido ja kat bilik. Aku la tu. Dan bosan dah dengan struktur kelas, kerusi plastik, aircon, oh, ruang blaja cukup condusive. Cuma diri ini sudah anggap mcm robot.

Biar ku bagitahu apa dalam kepalaku. (Imaginasi liar bermula). Aku membayangkan tempat kerja ku. Keluar satu kaki dari kereta. Tgn merembat beg. Cium tgn bapak dan seterusnya ku lihat di atas bangunan; specifically signboardnya sambil tersenyum nerves dalam hati berkata  "Karina, kamu sudah sampai. You will have a great day today. Don't worry too much!" Ku melangkah masuk aku akan pergi ke kaunter pertanyaan dan berkata "Kamek miak praktkal, dengan siapa kamek boleh jumpa?" Adoh, lupak indah greet selamat pagi. Haish.. perbetulkan. Lalu lah datang seorang dari pelusuk mana ntah "How are you? (shake hands) Kitak kah yang datang praktikal ritok?" Yer~ Laki ke mpuan ah?.. Mun mpuan tek, akan ku jadikan nya geng keras ku. Hahaha. Mun laki, boleh juak. Mun orang tua ya, supan skit. Hormat. Mun dapat cium tgn nya ciumkan. TAPI, karina harus remember itu tempat kerja. Bukannya lecturer ya. Skati jak. Huh! Mun orang muda tek,.. er, boleh juak lah mbak jadi geng keras k guro2 dudi hari. Maaf kerana harus mengekspress lam bahasa s'wak kerana hendak merancakkan cerita. Pastu aku akan duduk di satu ruang sempit, khas untuk praktikal student buat research. Datang gossip girl yang lain asyik perhati perilaku sejak ku melangkah masuk tadi. Alu suai kenal bermula. Hm.. bermula dari situ I will enjoy each tiny meeney bits of practical moment.

Some of my friends, there were 4 attached in the same building but they will be assigned to different department. BUat as for my case, I'm all alone. No classmate in the same building. But i just think it this way.

Benefit 
I will get more networks in terms of friends and the public.
I will capture the attention of the supervisor only to myself. So, I'll gain more knowledge.
I will get a room for myself. No sharing2. Hahaha. Not really mean by room. But, siklah padat gilak tempat ya.
I will not be compared to other colleagues of the same university for my performances.
I will get a title for myself, there might be not of the same research title with other practical student who are in the same building like what I've mentioned.

Non-benefit
I will be scolded all alone. Di puji alone. Only expressing my anger and amusement through blog and facebook. No friends to share. If sharing with the employees, you will get yourself into trouble for badmouthing their colleagues. Hoho. But try to avoid lah.
I will face the problems with no one back up for my actions. No friends will pat on my back.
I will go through the boring life of research-doing everyday although it might be interesting to discover but i need a second opinion too.
Makan tengahari klu bapak amik takpe. Klu tak? Adapt myself. Hoho.
Picking hour. We only have one car and my dad will be in-charge of fetching matha and myself. For pagi, dad will hantar me first. Then my mum. But petang, otherwise.



Camne? Ada possibilities sik esok hari akan berlaku seperti apa yang aku imagine? 
Wait and see..

1 comment:

she_mah said...

ada cgek ko lupak....
mun ada laki ensem, boleh dijadikan gerek..ahaha ;p