BEST! Aku mesti FOLLOW!

18 July 2010

Cepat! Cepat! Tiket gateway to Serapi dah nak tutup.

Sem 5 menjadi igauan kepada budak degree kerana peluang untuk kolej kediaman tidak terbuka lagi. Dianggarkan jumlah freshie2 menjangkau angka 1700+ orang. Akibatnya, kolej kediaman sudah full. Selama seminggu aku dok ngan syemah, sambil berkenalan dengan roomate beliau. Di sana, aku berkesempatan belajar main piramid cubic pusing2 yang memeningkan sampai syemah terpaksa buat manual untukku. TQ syemah! Aku juga sempat mencilok cerita2 daripada Salmi dan juga menghabiskan episod Prison Break 4 yang meninggalkan tanda-tanda blur dikepalaku. Macam tak lengkap ja episod yang ada padaku. Aku "itok" (tertanya-tanya).

Sudah cukup seminggu di Gading, stok baju pun dah habis dan weekend menanti. Minggu baru pun bermula.



Attention: Pelajar degree TIDAK AKAN diberi hostel. Itu yang sampai ke telingaku. Oh no~!

Bermulalah pencarian rumah sewa, meeting with the landlord and sign the contract. Rumah KAMI. Penghuninya adalah Has, Artea, Alam, Agnes, Jasmine, Liza dan aku. Setelah masing2 telah reserve daerah yang bakal dijajah oleh air liur. Muehehe. Bilik aku yang paling besar sekali. Jeles mereka semua. Biar! Diam di umah sewa memang ada pro and cons.

Pro's:
1. Makanan, sharing is caring. Masing-masing telah contribute sum of money untuk beli keperluan dapur like beras, bawang, kuali... gas dapur.

2. Keluasan persegi bilik lebih besar terutamanya saya. Kerana tidur di ruang tamu. Sik bekum kata org.

3.  Ada hiburan seperti TV. Dan rumah itu memang banyak soket. Thumbs up! Takda yang kena sot di atas lebihan watt.

4. Baju tersangat kering kerana depan belakang bleh di utilize untuk menjemur.

5. Tanah di blakang bleh bercucuk tanam. Tp malangnya, tanah itu sangat keras macam tanah batu!

6. Kondisi bilik air yang bagus. Takda la yang tak dapat nak di flush.

7. Boleh balik lewat. Tiada sekatan masa.

Con's

1. Kunci susah nak dipegang oleh penghuni. Ada yang kena balik lambat gara-gara tidak sama kelas.

2. Keselamatan tidak begitu terjamin. Pernah berlaku kes-kes kecurian dan pecah masuk. Setiap kali nak kena lock pagar.. macam penjara.

3. Penat berjalan dan bertemu macam-macam halangan. Klu bangun lewat tu, nasiblah. Klu tertinggal buku atau assignment penting-penting tu.. kena register yourself masuk Larian Olympic baru sempat.

4. Terlalu leka dengan permasalahan harian.. Bagi aku, aku leka dan tidak dapat fokus. Tak tau la orang lain. Lebih-lebih lagi dalam kelompok yang banyak. Aku kurang fokus bila nak study tu, ketawa housemate menembusi koklea telinga ku. Ada tak rum8 yang diam macam si Ros dan juga Mimi? Syabas Agnes, kamu dapat privacy kamu di bilik belakang. I like! 

5. Kekurangan perabot di rumah buat aku resah. Sebab rumah tu, without furnished. U pay RM400 for the monthly rental and yang dia bagi cuma extra engsel upon request.

6. Line broadband aku di rumah itu,.. pergh.. Selalu disconnected. Geram bila assignment mula nak start.

7. Aku tak dapat nak berbisnes!!!! Oh man!

8. Anjing-anjing menyalak malam hari, kereta vroom2 di waktu pagi around 2am.. Siot!

Ada lagi versi asrama. Tp lain hari saya cerita. Hari pertama berjalan dari rumah ke blok kuliah memang lah sangat memenatkan. Sudahlah kena melangkah parit, bertitikan kayu yang hampir reput, melalui kawasan separa hutan. Ya.. separa lalang. Dan kena melalui tol iaitu.. pondok Pak Guard. Lagi, tak cukup dengan semua halangan... bertemu lagi singa yang terpelajar sekali iaitu lecturer yang sungguh garang menanti kami untuk dibaham. Oh.. (pengsan).



Another breaking news. Guess what, Has and Alam were listed in the List of Degree Student entitled for hostel. Since that day, kepala everyone sudah sangat berserabut.




Everyone want to survive and there are some political war arise. So we decided to wait for another list name within the timeframe. Two days after, I got a call from Alesia saying that I got the ticket to Serapi. Yahoo! And others too except Artea and Liza. Artea is still in the waiting list and Liza had no chance since she was registered herself as non-resident (NR) student. Masing-masing sudah mengatur langkah untuk cabut. Here we are, this coming Monday which is tomorrow, will be the day of my RM210 is handed to Bendahari  and settle for my hostel fees. Sob..sob.. T_T Saya sudah miskin. Serapi, tauke NK printing sudah datang. Mata sudah berkacakan kaching..kaching. $$$$

01 July 2010

Sesalju Sonata

Oh dear, yesterday my dad announced that one of the actor of Winter Sonata has committed suicide by hung himself. The late Park Yong Ha was found dead at the age of 33 at his home in Seoul. For more news.. try googling yourself. At first, my mum thought it was Bae Yong Jun... her most heart rob Korean Actor. And she was really shocked. But it turn out to be the baby-face actor, Park Yong Ha. I was shocked too. Sapa sik pernah nangga Winter Sonata ya.. aduh eh! That was my first Korean drama that I still remember well the face of the actor and actresses. Well, lets pray for his soul may rest in peace. Nowadays, committing suicide seems to be increasingly rated. Sayang na umo ya dibuang camya jak. Huhu. Sik masuk syurga tauk sik.