BEST! Aku mesti FOLLOW!

12 March 2010

"Mak, moto kamek hilang"

Itu lah ayat pertama yang keluar dari bibir bicara adikku yang bermuka suram ketika aku dan mak terserempak dengannya di lorong kedai bersama dengan sekumpulan anak muda yang lebih kurang sebaya dengannya. Terlihat anak mata itu berkacakan air mata dan luluh hatinya mengenangkan motosikal kesayangannya telah dicuri. Dia yang pada ketika itu, meletakkan motonya berhampiran dengan pusat tuisyen (tempat kawannya mengikuti kelas tuisyen) pergi berjumpa dengan kawannya sekejap. Dia ADA menguncikan motonya dengan cukup selamat. Tetapi, apabila balik, dia sangat terkejut motonya TIADA di situ! Jenuh mencari, calling for help daripada orang sekeliling dengan harapan supaya ada la kelibat saksi2 yang berada di tempat kejadian. Seorang anak muda yang telah meng'invest BANYAK wang hasil dari duit gaji beliau bekerja semasa cuti, tukar ekzoz, modify itu ini.... dan beberapa jam SEBELUM kejadian curi berlaku, dia telah spend RM25 untuk membaiki masalah teknikal motonya itu. Ya, seorang adikku yang berumur 15 tahun, manakan punya banyak wang dan pengorbanan wang ringgit itu sangat besar jumlahnya. Aku sebagai kakak memang sayu melihat adikku. Lantas, aku juga turut memujuk nya supaya serahkan segalanya kepada bapa dan Tuhan. Memang keji betul buat perkara itu di malam Jumaat. Nasib baiklah moto itu sudah habis dibayar, klu tidak... terpaksa la bayar FREE je untuk orang yang keji itu. Memang eiiiii... geram lah! Tak faham aku orang zaman sekarang.

3 comments:

Ivy Metaga said...

kesian eh, mmg org yg curi ya *^%@@#@#....

she_mah said...

hmm..tedah..
senang na juak orang ya curi moto ya..
bodo pencuri ya!biarnya mkn duit haram sia sik berkat hidup.

Kal Jis said...

susah juak nak madah koh, lak kita dah berwaspada spenohnya mun dah sekda rejeki dicuri manusia keji juak.. embak sabar2 jaklah.. mintak2 lak nya dpt ganti nok baru :)