BEST! Aku mesti FOLLOW!

21 February 2010

Miscommunication UBI

Mali2 beli ubi..
Ubi kentang? Ubi keledek? Ubi kayu? Karibang? Semua ADA!
Hah, ini cerita wa mau kasi story sama lu.
Bukan wa mau sorok, masuk lori ke Jalan Stapok,
Tapi ini morning punya cerita, mak wa bisik sama wa.

"Mak ingin mok makan bandung, kita ada gulapong bha".

Oh.. Itu tada hal punya. Tapi..
Wa pun kasi tahu sama dia, sebab dia belum tahu
Yang wa belum mandi.
Jadi wa bagitahu dia, after mandi wa akan pigi itu kedai.
Kamu tau kedai? Itu bangunan lama2 tempat orang berdagang la.
Klu tak pun, alternatip lain wa akan pigi cari orang yang berdagang di bawah itu payung.
Apa cakap? Pasar tani haa. Ya.

Cali punya cali... ada satu kedai jual itu barang. Tapi wa ragu2 kerana rupa hampir sama.
Wa cakap sama itu ah moi "Saya mahu Ubi Kayu".
Dia tunjuk ke arah ubi tersebut. (Tapi setahu wa itu oren memang karibang punya).
Lepas tu, dia pigi tunjuk "Neh, sana ada jual".
Wa cari2 tempat bakul2 sana, "Mana ada".
Dia tanya lagi "Lu mau apa?"
Wa jawab "Saya mau UBI!".
"Itu la, Ubi kentang". (Oh tiidaaak~)
Wa cakap, "Tidak, saya mau Ubi Kayu". (Ntah kenapa saya ni skema sgt mahu sebut Ubi Kayu sedangkan Ubi Kayu aka Bandung)
Ahmoi cakap "Oh, itu tidak ada". (Hait, macam itu ja, selepas aku bertekak dgn dia?) Lalu ku blah.


Pastu wa pigi satu lagi kedai. Ini kedai punya besar. Ada satu floor tu khas untuk jual barang-barang masak. Sini la lu kalau nak cari sayur, bawang, ikan bilis (pusu) dan lain2. You know, shrimp paste (belachan) pun ada. Ada satu tauke wa approach "Ada jual Ubi Kayu?" Dia tanya wa, "Bandung ka?".. Wa jawab "Aok!!" Sini ada dua jenis Bandung. (Adoh! Byk species la plak. Merunsingkan aku.. sudahlah ubi mcm sama sahaja. ) Dia jawab "Ada yang biasa, ada yang merah punya".. "Hmm.. Berfikir sejenak "Yang ne nyaman la?.." Tauke senyum "Ehh, Duak2 nyaman!". Tapi wa decide beli yang biasa saja.



UBI KAYU




UBI KELEDEK


UBI KENTANG


Begitulah hasilnya.. Byk gilak nama, tapi nok ne sigek nama karibang dalam bahasa baku nya o? Ubi keledek ka? Tolong lok.. tolong..

3 comments:

Queen Bunga said...

haha. bandong mun dipolah tapei nyaman owhh..

she_mah said...

baruk tauk ubi kayu=ubi bandung

Felicia F. Ramzi said...

ubi kayu is ubi bandung?
ic ic
kmk ngidam juak riya tapi berjaya dilunaskan..meli ubi kayu cicah gula apong..minum dengan teh panas.. nyamannnn