BEST! Aku mesti FOLLOW!

30 December 2010

AFF Piala Suzuki 2010 - Harimau mengauuummm!

Are you happy to be RAKYAT MALAYSIA? Oh yeah! Saya bangga menjadi anak Malaysia.. Selepas AFF Piala Suzuki 2010 malam tadi, blog updates rata-rata tidak ketinggalan untuk menaikkan trafik mereka dengan post kemenangan Aggregate 4:2. Well, I  can say that I’m not a football fan nor purposely stay up late just to watch late night match.. but yesterday hari bersejarah buat aku. Aku tidak percaya yang aku tengok itu... BOLA.  Satu-satunya match yang aku tengok tak kelip-kelip mata, tidak mengalihkan punggung dan chow. My family also not a kind of football fan. Mungkin semangat patriotik itu menebal dan juga kerana permainan antara Indonesia dan Malaysia sengit. Pelbagai jaringan cuba dibolosi oleh pihak lawan. Serious! Aggresif giler. Nasib baik “adik” Fahmi kita terer jadi goalkeeper. Tak percaya dia muda dariku. Credit for you. Aku suspen giler tengok die doh. Aku yang tengah membelai kucingku "Semenyah" telah mencakarku apabila aku, mak, dan bapak menjerit "GOOAAAL"! Mungkin Semenyah terkejut! Eh.. dia MEMANG terkejut. (Thank you cat, ko telah menghadiahkan luka yang dalam kat pahaku, bekas kukumu terbenam dalam isi pahaku. Ouch!!) Dan kepada semua para pemain especially Safee. Well done! Cuma match malam tadi aku tengok lebih ke arah defense rather than shoot goal. Anyway, tahniah ikhlas dariku. (Facebook updates pun penuh dengan shout masing2.. termasuklah Karina) 



Hari ini, terpancar jelas wajah para student praktikal girang dan senyum kambeng kerana tidak perlu turun ofis esok pagi. Yeehaa! But some of the workers here mengeluh kerana banyak kerja yang perlu disiapkan kerana hendak menutup buku 2010 dan buka lembaran baru 2011. 
Walauapapun, mood semua orang happy pagi ini. I like. :) VERY LIKE!
Kepada adik-adik, sudah tentu anda tidak sabar nak bersekolah, begitu juga para bakal mahasiswa/wi baru. Tengah prepare barang-barang keperluan untuk masuk asrama. Kepada kawanku yang tengah tunggu sem baru, rajinkan diri anda. Jangan resolution ja lebih. Hehe. Pasti laksanakannya. Orite folks, we will meet again in the next entry. 



26 December 2010

Pliz don't close it.

Oh no Umar, pliz do not delete your blog. I like your blog. Huhu. I've found all the movies I want in your blog really. TANGLED, HARRY POTTER and THE TOURIST. Pergh...

Credit to your links. :)

Ho ho ho.. Christmas!


Hey, whadda you want from me? Present? No.. no. Let myself be your present. Tapi untuk Christmas kali ini, aku telah dibook oleh Santa kepada Agnes, dan alamatnya ditujukan di tingkat bawah rumah nenek kebayan. Haha. Mengapa begitu? Pemiliknya serupa Hantu Limah yang menjenguk kat tingkap. Serius! Kan Agnes kan?

Kasihankan Agnes, dia terpaksa melayan kerenah gila 3 orang kawannya itu termasuk aku. Plan Agnes sudah awal  ku ketahui dalam perbualan telefon ketika Agnes  berhasrat untuk menonton wayang Hantu Kak Limah Balik Kampung. Hoho (Tapi dia tak tahu yang aku akan menyertainya malam Christmas.) Aku mengiyakan sahaja. Sudah 3 minggu berturut2 aku dan Agnes bersama geng lain menonton wayang. Pada mulanya, Narnia. Kemudian TRON. Dan minggu ini pula adalah cerita Hantu Kak Limah. Berbalik pada cerita tadi. Cerita untuk memasak spagetti pun sudah ku ketahui. Cuma aku dikejutkan dengan aktiviti karaoke sahaja. 

Gambar di bawah adalah gambar memasak spagetti di petang Christmas. Layan~


















Sebenarnya satu paket spagetti tu cukup untuk 5 orang makan. Bagi yang perut kecil cam kami ni ha... Memandangkan kami ni 4 orang sahaja, jadi ada lebihan. Hm.. 


** Gambar Agnes tidak disiarkan kerana tidak ada gambar yang sesuai untuk dipaparkan. 




Dah kenyang blehlah tengok wayang. Pergi ke Star Cineplex. Pergh... sempena Christmas, byk giler road block. Kami pergi tengok cerita Hantu Kak Limah Balik Rumah. Tiket? RM9. But, worth it la. Cerita dibawah disarankan kepada anda supaya pergilah basahkan gusi anda. Mantap! Sangat kelakar! 







Sambut Xmas : Maludam or Kuching?

Unofficial said by Mr. J regarding on Maludam trip last Friday. He was just asking without any letter of approval for me to confirm it again with my friends and family. After the meeting was commenced on Friday morning, I finally knew the result that.. my name was not mentioned during the meeting! Yeay, Kuching here I come. I will execute what I've planned before. If the trip was cancelled, then I will be celebrating Xmas with Agnes and friends! Agnes does not know the latest story, so I plan to play a prank on her. But it didn't turn out to be what I'm expected as the result was really twisted after Aton and Artea "palat" me. Bleh pula mereka bertiga head to MJC and went to karaoke. 

After I knew the trip to Maludam was cancelled, I rang Artea that I'll be at their home for Christmas eve. Artea understand and agree on my plan.My plan was; I 'll come to their house around 10.30pm and Aton would open the main door for me. I've told Aton to stay alert on my msgs. At 10.20pm, I was on my way to their house. While I was on my way, I've received bad news! Aton said they were going out. Haish. Feel so angry with Aton and Artea because I've told my plan before. So, a U-Turn for me. Dah siap pakai selua tido dah. Balik umah tgk Anugerah Skrin lagi baik. Merajuk la kejap. Atone said it was her bad and she will think of reasons to let Agnes pick me up. Do you know what they told Agnes? 

"Nad ada pesan ngan adiknya, ada present pakei ko Nez! Jom gi umahnya"

Hahaha.. That was their reason. Walhal, nak pegi fetching me up. Bila mereka dah sampai, I was told by Aton to tuka my seluar tido to jeans. Bila nak tarik pintu kereta, Agnes lock me from inside. Haha. Guess she knew that she was on prank. Later, she let me in her car and sik sah sik kenak cubit and tumbuk. Adoi~ Sorry Nez, haha. It is not you the only one who got pranked, me too. Artea and Aton had prank on us. Haish. So our first destination was not straight to home. Agnes drove us to McD kat Triangle area. :) (I called it triangle area because it is in the centre of Riverside, Sarawak Plaza and Tun Jugah) Only had  french fries and cola sambil bercerita. Hehe. Seeing Agnes happy face with friends does make her happy this year's Christmas. She once told me that she always spend her Christmas alone before in hostels. ALONE. 
Glad u were happy!


From left: Agnes and Artea.

Let's take ur pembaris and sukat her smile. Can you see her BIG SMILE on Christmas eve? Actually, it's already Christmas because the clock has striked midnight. 


From left : Aton and me.

Merry Christmas to friends. :) 

23 December 2010

Mystery. Come, be detective!





Sapa dapat teka, ada hadiah menanti anda. =) Pemenang akan dipilih jika jawapannya :
1. Jawapan sungguh tepat
2. Hanya menggunakan jawapan konfiden. Tiada tapi2.
3. Merupakan blogger yang sah, kena ada link.
4. Percubaan berkali kali dibenarkan. Janji konfiden.
5. Komen anda mesti bermula dengan "I spy..........."


22 December 2010

Aku tengok wayang best!

One of my wishes to meet my cool buddies has been granted. Thank you Allah~ I really miss the times we had together when we’re still in the campus. Now, the time since to be soO jealous due to work commitment and members became lessen. Not all can attend the outings.


= = 15 December 2010 = =

Alesia, Fiona, Agnes and me went out together and we decided to watch NARNIA : The Voyage of the Dawn Treader. Alesia really wanted to watch it.  Head to Star Cineplex at Medan Pelita, we entered into one lift that gives us Goosebumps.  The lift brought us to Tingkat 9. To our horror, despite level 9 should bring us to Star Cineplex, we only saw dark when the lift door was opened. Pergh.. I was standing next to the door truz pandang Alesia and Fiona. Don’t want to see the dark. In my mind, I’ve already imagined Ju-On crawling from the dark with “Aak..aak” sound and grab my leg with its slimy hand. Choi. We’ve finally realized that the lift we took was the wrong one. So, we went to another lift at the opposite parking lot.  They should have put a notice there. Luckily, there are the other four who were in the same boat as us. Narnia movie was indeed full of joy because it made me laugh all way. Thanks to Eustace. He is very funny!! I can say my RM5 was worth it! Nangga Prince Caspian ya aduuuuh! Gugok biji mata. Hensem na juak eh. Macho da jak nya, berambut hitam panjang. Ciri-ciri laki idaman ya. Hhaaha.








= = 21st December 2010 = =

It’s pretty cool that Christmas is just around the corner. My kaki wayang friends; Alesia, Fiona and Agnes has put their thought to watch movies again before they off to their hometown celebrate Christmas. Alesia and Fiona wanted to catch up with the latest series of Harry Potter (HP), but Agnes and me decided to watch TRON. Alesia and Fiona gave up to HP due to no tickets available with the time screened for Tron. Watching Tron really make my mouth go “WOW!” because I love all the gadgets and neon suit. Except for the disc they attached on their back, it seem to be bothering to whoever want to go to sleep. It’s like their own life. Your life would be in danger if you put your disc MENGAREI aka BERAYAN. In other words, MERATA-RATA. Salute for the unthinkable imagination!! Soo creative! Motosikal rugged abis! I love the hair of Quorra. Agnes loves her eyeliner. Alesia felt really cold until she really berkumbu with selendang. At first, she sit straight and her shoulder is same level as me. Half hour later, she sudah duduk2 malas and paras shoulder semakin menurun. The last time i turn, I saw her already jadi mumia with no head. Haha. Hampir experience another paranormal. To all who have not watch this movie, the movie was a bit slow. Tapi ktkorg sik rugi nangga aksi lawannya main cakera padat. Mengalahkan DJ. Haha. DJ gesel2kan disc jak, dak tok berolah gik, main tikam2 disc. Don't try this at home.

20 December 2010

Karina bukan Kirana

Sepanjang aku di ofis,  heboh sangat antara colleagues ku  mengenai cerita terkini hiburan sensasi Cinta Kirana. Aku yang tak berapa update cita ni pun turut menjadi mangsa walaupun sudah terang-terang dalam birth certificate termaktubnya nama Karina. Ayoyo.. Sehinggakan aku nak call ofis cawangan Sibu pun, diorang minta verifykan sekali lagi whether it is Karina or Kirana. -_-". Dari kecil sampai besar, aku memang telah dibesarkan dengan berbagai olokan nama yang aku kurang senang terhasil dari nama Karina. Semasa kecil, tak sah jika gurau senda tak melampaui batas. In the end, mesti salah sorang nangis. Haha. Nama Karina cukup bersemadi dalam diriku kerana byk saaangat kaitan dengan orang-orang yang ku kenal. Dulu aku benci nama itu kerana sering diperolokkan, tapi aku sangat menggemari nya sekarang. :) Thank you so much to my parents. My name is Khan Karina! Not Kirana. Note that. Huhu.

13 December 2010

Summary 2 minggu

My my.. dah 2 minggu aku turun naik ofis, dan sudah 3-4 punch card ku merah kerana lambat. Lambat seminit dua je. Itupun sangat kiciwa kerana can't make it in black ink walaupun sudah berlari pantas naik tangga. Fewh. Mcm acara olimpik. Aku sengaja amik flexible hours 7.30am - 4.30pm kerana aku nak atur timing sampai ofis dengan makku lagi memandangkan kereta hanya sebuah. Jalan di Matang, klu tak keluar rumah by 7.15am alamatnya.. takyah lah ko naik kereta. Hire saja si Edward Cullen supaya lebih pantas. Itulah vampire yang bleh berkilauan dan sangat lut matahari. Tak mcm vampire lain konphem rentung. Haha. Vampire gred A tu. Nak balik 4.30pm kerana aku sememangnya suka balik awal. Nak kasi jeles sama geng praktikal ku nama Fiqah itu, budak poli. Lagipun, lepas amik aku.. terus amik mak kul 5pm. Kan senang. 

Ok, tell what have u learnt? Hm... Aku belajar dengan memerhati para peniaga yang datang dengan macam2 kerenah. Masuk ofis bau macam2 like what Mdm R told us. But then, they are the one who contribute high percentage to the Malaysian economy. They really prove that Bumi's can do well also. They learn from hard. Ada yang datang ofis segak je dengan spec. Senyum ja ku tengok mereka yang tua2 memakai kaca mata hitam di kepala. Rugged! Tapi bila kat site, mereka berlagak seperti orang biasa. 

Kat site pula aku menambahkan networkku dengan mendekati para peniaga, ada yang masih mengenali diriku biarpun aku berjumpa mereka di tempat lain seminggu yang lepas di site lain. Pergh.. mengglamourkan diri. Hehe. I like that. Klu nak jadi Hanis Zalika dengan 14,000+ followers tu memang dah gila glamour tu. Haha. Satu Malaysia. Acah ja. Hm..Biarlah aku start dengan geng sikit2, kerana aku ni low profile. 

Staff di tempat kerja semuanya ok, aku assume yang belum mengenali diri ini bukannya orang yang sombong. Cuma mereka tak pasti apa ataupun kerana tingkat di ofis yang memisahkan perhubungan itu. Lagipun, kerja di meja sahaja sudah banyak dan aku pun salu diculik oleh abang staff pergi ke tapak-tapak membuat lawatan. Mereka suka culik aku dan Fiqah kerana memikirkan kami tidak ada kerja. Jadi aku belum berpeluang mengenali mereka dengan lebih dekat. Tapi slowly aku dah mengenali beberapa ketua sub-unit semasa kat expo hari tu. Lebih kurang cam team building la. Bila ko dah di campurkan bersama ahli yang ko tak kenal dalam group ko, automatik ko akan mengenali mereka walaupun masa yang diberi singkat. 

Oh, syemah pun hendak menjalani praktikal ya.. hope u are doing fine syemah! Show it to them that u r extraordinary! Hehe. Orang sik tauk potensi ko ya.. Future financial analyst woh. 

08 December 2010

Nak bekal apa esok?

Itulah soalan yang lazim di tanya bila menjelang kul 9 malam sejak ku masuk praktikal ni. Sebagai ibu mithali teramat, dia sungguh concern akan ku yang mempunyai nafsu naga yang gemar makan sedikit tapi kerap lapar. Bukan tak baca doa jadi alasan, kerana perutku ini hanya mampu makan dalam kuantiti sikit. Pastu, beberapa jam kemudian aku akan lapar lagi. "Ktk nak bekal apa esok, nak?" sering ditanya oleh makku menyebabkan aku sentiasa cakap dengan control "Don't worry about me". Lepas dah decide, barulah pergi membeli roti nak buat sandwich. Setakat ni, roti je lah yang ku bekal. Leceh nak goreng nasi. Nak kena bekal sudu lagi. Aku masih bleh survive dengan sandwich. Gelak korang ea.. Aku ni practical student. 
Hidup kena budget beb. Lagipun, bagus apa bawak bekal setiap hari. Seolah2 kembali ke masa primary and secondary aku. Bahan makanan terjamin halal dan fresh. Confirm tak sakit perut. Oleh kerana waktu lunch tidak mengizinkan aku rehat terlalu lama, aku decide tak mau menyusahkan parents untuk ambil aku balik. Aku akan stay kat ofis buat apa yang patut. Kadang2, kalau bawa laptop... cerita2 yang terkubur lam hard disk kembali menemani diri ku yang sunyi. Takpun layan fb. Haha. Line broadband di tempat kerja tak sebest kat rumah. Jadi, sudah untukku cari bahan research. Lambaaaaaaaaaat! Jika tiada bekal, ada dua kedai makanan wujud di sekitar tempat praktikalku. Juga ada seorang penjual kerap kali datang kul 10am menjual makanan... tapi so far aku tidak pernah membeli nya .

Kerana 

aku 

punyai 

BEKAL

Hahaahaha.

07 December 2010

Mr.H, silalah check~


Seminggu ku praktikal sudah berlalu, yet my supervisor still doesn't have time to check on my log book. Do you know what log book is? Log book is a type of book which require practical students to fill their daily nature of work inside it. For example; my Wednesday dated 1st December is filled in with short briefing from Puan R, introducing myself to staff around and reading related materials on my post. So, it has been like 6 days past and reached 3 and a quarter pages. Yurp, i worked 6 days continuously without having break for a DAY. Awal Muharram had save me! Boy, I can enjoy my so-called holiday. It's not my fault, I have reminded him before. I even called him whether he is available in the office. I accepted his reasons for being somewhere but at least he rang me when he arrived at the office. Haiya.. I felt REALLY dissatisfied when I spotted him at the ground floor coincidently. He asked what is log book? (Hey Mr.H, didn't I tell you before? I've explained everything. Like you've never handled any practical student before!) I again humbly explained and luckily he knows how to nod. And a reply with word "Later!" ONLY. This week I'll make sure he will sign. Mr.H,  mun dapat ku azan tinga ktk sak ktk sign. Pleeeasee.. this is MY MARK I'm talking about.

Heehee.. anything new?

My layout sudah tukar! Thanks syemah, u've inspired me to change my layout too. Layout lama cambest sebab ada 3 column. Takyah nak scroll lama2 sampai ke bawah screen. Layout baru ni pun orite gak. Bleh letak 3 gadget kat bawah page. So, aku letak "Popular Post", "Modus Operandi" dan "Beep.. Beep". Lagipun i like greeeeen~ Memula nak tuka layout ni agak payah ja. Asyik error je walaupun directly copy paste from the folder. Rupanya mudah je. Di bawah ada step asas:

1. Bukak zip folder yang korg download tadi
2. Bukak file yang ada kod layout tu
3. Kalau dia bukak melalui window explorer, korang kena bukak tab "Page" tu dan cari " View Source". (Part ni la starting dia)
4. Ada kod pelik2 tu kan? Copy!
5. Kembali ke laman "edit HTML" Bloggers.
6. Expand Widget Templates
7. Paste dan Save!

Yahoo... Berjaya! Mudahkan?

Salam Maal Hijrah

:)

06 December 2010

First week settle!

Glad to have it stopped right after 1pm on Sunday afternoon. Yeay... first week seems to be quite intense for a practical student because I non-stop visiting work sites. First at Matang. Next is at Demak Laut. Then, Surabaya. Until Agnes had notice that my skin was a bit tanned than before. No good. Bad news. For two weeks plus I'm sitting at home bertapa mengelakkan kulit dijemur.. and it was a waste of effort. Huhu. But I enjoyed my site visitings because it made me active rather than just sitting under the aircond with sleepyhead in the office. There is not much thing to do while you are in the office except you are exploring floor to floor and meet the staffs. I'm planning to ask and probe questions on them about the existence of the department but I'll do it slowly. No need to rush. Nanti takde bende nak cakap. Four months plus man! Althought I had been attached to Fruit stall unit, my supervisor allows me to get into other department as well whenever there are activities going on. It seems that I'm pretty well adapt to the environment because of my friendly attitude. Not to say soO friendly like Has, she is way toooOO friendly. She can keep a lot of friend whenever she laugh so cuddly. hahaha. Lemak2 sound too. Me? I am good at smiling. My biggest asset is lesung pipit bak kata Agnes. Show it Karina! Smiling is sedekah what! Since the first week has settled down, I thought of having reunion with classmates.. but it seems everybody's action speaks louder than words. In my mind, we could share among interesting stories of our first week and you know.. it has been awhile since I didn't hear their laughter. Sheesh.. just keep imagine Karina. In your dreams. It is fine with me then. They will find you later on. Just pray that I have FREE time in my schedule. Because I might be travelling away.. even on weekends. Adios.

01 December 2010

The day after yesterday : Practical

It was a fine day, but I'm soO sleepy bcoz last nite I couldn't sleep. I think I slept around 4am. Di gerak mak, alu kemas. Really sleepy. To get rid of that sleepy head, I must take chances to drink nescafe. Seriously, better not bcoz my stomach still not adapt to that stuff... but it is my only dose to stay alive. But still in zombie mode.

I tried many things when I went to sleep last nite. I taste for milk, eat till my sandwich... kononnya nak kenyang biar nyenyak tido. Argh.. masih tak berkesan. Ku baca shalawat, subhanallah, alhamdulillah, allahuakbar... pun sik brp menjadi. Tgk cita IpMan 2 pun tak berkesan. Haish.... asal nak lelap je.. bunyi adik lak vacuum bilik dia kul 2am gitu. Aku ingatkan dah pagi. Gabra aku.

Now what? Ha.. apa yg kontra dengan post dibawah ni? Aku masuk ofis, truz dok kat lobi. Time tu takde org kat kaunter yang sambut aku. So, diam je dulu. Awal sangat ke aku dtg? Tp, tadi jam. Lalu lah dtg seorg perempuan, operator kat kaunter. Dia tak tahu yg aku ni budak praktikal. Dia mengajukan soalan aku nak jumpa siapa. So bila terang serba sedikit, dia suruh pi punch card. Malangnya, takde nama aku. So, kena report duty kat HR... sementara kerani diorang buatkan aku punch card. Takda orang shake hands. Hurm. Sesi interview dimulakan kat HR. Nothing much, cuma tanya background diri and apa yg kita tahu pasal company. Haa syemah... buat study lok before masuk praktikal 13 Dec tok! Pastu aku dibawa tawaf ke seluruh ofis dari tingkat atas sampai lah ke tingkat aku. Pergh.. Angguk muka poyo je mcm lah kenal dan ingat semua nama. Neway, time ni lah tunjuk baik. hehe.

Habis tu, dia suruh gi report duty kat supervisor, tapi supervisor ku dah flight pagi tadi. So, masaku seharian dibazirkan ke bluran, berkenalan dengan staff meja terdekat dan menanyakan mana tempat bilik air. Hahaha. Aku rasa sungguh berat bila ditempatkan dibawah sub-department manager yang tiada boss. Kerana dia sudah transfer. Looks like I'm handling that one but then, I was DIRECTLY ATTACHED to head of deparment. Assume akulah yang menggantikan boss yang transfer tu. Pergh... berat seyh. Siap kasi hotline lagi kat meja aku ni, mana tahu customer direct tanya enquiries MELALUI aku. Kenalah aku baca 4 buah manual yang dia bagi tu beserta kontrak skali. Can u imagine? Awal sudah aku di warning, You cannot say you dunno. Haha. Lu pikirlah!

Since aku ni takde boss kecil untuk jaga aku (melainkan department boss yang flight tu aka supervisor), aku menumpang kasih atas boss kecil yang lain. HUhu..Dgr kata nanti perlu travelling sana sini. Nanti2 pergi Lundu dan Maludam (area Sri Aman). Waseh... travelling jak kja. Research ya ingat juak oi. Huhu... Baiklah karina. You can do it! Nang betul2 challenge kemampuan ko tok. Aku percaya byk experience yang ko bakal dapat. (Tgh berusaha motivate diri ini) K-lah itu je. Bye.

30 November 2010

Imaginasi before praktikal


Suatu pagi yang cukup membingungkan. Aku belum mandi, makan dan menghantar surat confirmation kepada pihak tempatku bakal menjejaki kaki esok. Kawanku yang lain majoriti sudah hantar hari Isnin yang lalu, dan reaksi mereka hanya "aku hantar surat jak". Ada yang sempat bersuai kenal dengan mereka kerana tak mau janggal on the 1st day. Haha. Bagiku, biarlah 1st day. Save the talk for that day. Nanti duduk diam termangu tepi meja mcm tunggul kayu takda benda nak dibualkan.

Praktikal ni, memang lah best luar dari tempat kelas. Bosan jugak dah tgk muka lecturer, bosan dengan makanan DM kerana home cook memang terbaik sungguhpun nasi kicap plus ikan bilis goreng telur sahaja. Benda yang simple tapi.. nyaman~! Haha. Itu zone bila malas memasak la. Hahaha. Klu kat DM dulu.. jemu dah makan ayam. Jarang jumpa ikan. Sebab tu student asyik tido ja kat bilik. Aku la tu. Dan bosan dah dengan struktur kelas, kerusi plastik, aircon, oh, ruang blaja cukup condusive. Cuma diri ini sudah anggap mcm robot.

Biar ku bagitahu apa dalam kepalaku. (Imaginasi liar bermula). Aku membayangkan tempat kerja ku. Keluar satu kaki dari kereta. Tgn merembat beg. Cium tgn bapak dan seterusnya ku lihat di atas bangunan; specifically signboardnya sambil tersenyum nerves dalam hati berkata  "Karina, kamu sudah sampai. You will have a great day today. Don't worry too much!" Ku melangkah masuk aku akan pergi ke kaunter pertanyaan dan berkata "Kamek miak praktkal, dengan siapa kamek boleh jumpa?" Adoh, lupak indah greet selamat pagi. Haish.. perbetulkan. Lalu lah datang seorang dari pelusuk mana ntah "How are you? (shake hands) Kitak kah yang datang praktikal ritok?" Yer~ Laki ke mpuan ah?.. Mun mpuan tek, akan ku jadikan nya geng keras ku. Hahaha. Mun laki, boleh juak. Mun orang tua ya, supan skit. Hormat. Mun dapat cium tgn nya ciumkan. TAPI, karina harus remember itu tempat kerja. Bukannya lecturer ya. Skati jak. Huh! Mun orang muda tek,.. er, boleh juak lah mbak jadi geng keras k guro2 dudi hari. Maaf kerana harus mengekspress lam bahasa s'wak kerana hendak merancakkan cerita. Pastu aku akan duduk di satu ruang sempit, khas untuk praktikal student buat research. Datang gossip girl yang lain asyik perhati perilaku sejak ku melangkah masuk tadi. Alu suai kenal bermula. Hm.. bermula dari situ I will enjoy each tiny meeney bits of practical moment.

Some of my friends, there were 4 attached in the same building but they will be assigned to different department. BUat as for my case, I'm all alone. No classmate in the same building. But i just think it this way.

Benefit 
I will get more networks in terms of friends and the public.
I will capture the attention of the supervisor only to myself. So, I'll gain more knowledge.
I will get a room for myself. No sharing2. Hahaha. Not really mean by room. But, siklah padat gilak tempat ya.
I will not be compared to other colleagues of the same university for my performances.
I will get a title for myself, there might be not of the same research title with other practical student who are in the same building like what I've mentioned.

Non-benefit
I will be scolded all alone. Di puji alone. Only expressing my anger and amusement through blog and facebook. No friends to share. If sharing with the employees, you will get yourself into trouble for badmouthing their colleagues. Hoho. But try to avoid lah.
I will face the problems with no one back up for my actions. No friends will pat on my back.
I will go through the boring life of research-doing everyday although it might be interesting to discover but i need a second opinion too.
Makan tengahari klu bapak amik takpe. Klu tak? Adapt myself. Hoho.
Picking hour. We only have one car and my dad will be in-charge of fetching matha and myself. For pagi, dad will hantar me first. Then my mum. But petang, otherwise.



Camne? Ada possibilities sik esok hari akan berlaku seperti apa yang aku imagine? 
Wait and see..

More!

Chipsmore? Bukan! 

Mandy Moore? Bukan!

Cuti More? Ya ya ya!

Kalau lah.. haish. Aku mau cuti lagi.. tak puas rasanya memanaskan bontot di rumah ni. 
Belum ready mau practical ni. Haduih.. Menjelang 1 Dec praktikal akan start. 
Aku dah siap sedia ready perkakas diri ini cuma otak ni tak settle lagi. Huhu. 
All the best Karina! What a day~
Kepada sesaper yang ada pengalaman praktikal sila komen skit,
adakah anda se-nerves aku?

20 November 2010

Cara Pujuk Kawan Emo Dengan Efektif


Anda semua cuti? Yes I am.
There are two weeks for me to enjoy my holiday to the fullest.
After that, no more game girl. You have to duel your life in doing research yang memberatkan kepala.
Time cuti ni start lah aku tok rindu ngan member2 ku semua.
Mengenangkan student life yang penuh asam garam belacan semua ada. No MSG pliz.

Aku rindu tawa mereka,
Semangat mereka,
Keluhan mereka akan assignments yang diberi,
Love life,.. walaupun aku bukan seorang kaunseler,
Friends arguements and all sorts of things bothers my mind these days.

Tapi ada kawan susah mau dipujuk. I've came across this video and its really cute and creative.
Aku respect benda2 kreatif. And it does have a gud sense of humor too.
Watch it! :)




14 November 2010

What is the most important part of pizza? (25M)


The title above is  how the questions will be asked during the finals. So, below is Karina's answer in getting 25 Marks plus bonus pictures. The tips are.......hey just read and don't try this at home. Try this ONLY at Pizza Hut! Hehe.

As a student who is majoring in business related field, it is important to implement market strategy consist of segmenting, targeting and positioning. Pizza Huts has positioned well in the consumers mind that its strongest point is CHEESE. We usually see people enjoy eating pizza by grabbing pizza and have trouble in lifting it up the portion of pizza from its original state. Watching those commercial ads makes me crave for pizza immediately. Can somebody please call 1-800-88-2525. Toot..tooot..

One day, syemah texted me to accompany her to Pizza Hut. Eih, rezeki ni. Jangan ditolak. "YES!". So, 10th November 2010 was the glory day for syemah because she finally ended her final paper for her Degree course. But mine was not. Anyway, still I need space to occupied my mind away from Final paper and landed at Pizza Hut. You can find many type of Pizza under one roof. >_+ You've got to see the latest promotion of Pizza Hut.



One beautiful lady dressed in red uniform approach us and took our order. We ordered Extreme Cheesy 6 Pizza and we were told to wait for 17 mins.. We were both soO hungry at that time... Can't wait to feel the presence of cheese melt on our tongue. It was such a TORTURE with the stomach dung cheng dung cheng inside like a "concert". 



While waiting for the order to arrive, we share the common problem faced by students about how tough was the question papers. Was it in the same structure like how the previous semester's questions paper or not? The ambient was fine. We even shared our wild imaginations like how the 6 Cheese appears to be on the toppings. The 6 Cheeses contains Parmesan, Mozzarella, Romano, Cheddar, Provolone and Monterey Jack. It was kind of exciting to know different types of cheese as I only knew few of these which are Mozzarella and Cheddar. Pizza Hut educates me indirectly. That's GREAT! And at last, the mentioned pizza has arrived and it looks like this. Stay close but don't get too closer. It was a meant only for Syemah and me. Ahaha.. You want it, u order it.


MAGNIFICO! Aiyai..yai..  it was a Masterpiece! Feel indulged? EXTREEEEMEELY gets my mouth watery. So lets test how well the cheese extremely attached to the pizza. This is a genuine test taken by two experts from Kota Samarahan. 




A  perfect combination of 6 cheeses will get a total result as seen as above. 
Klu masuk Ripley's Believe it Or Not, mesti unbelievable
Hm..syemah, what's next?? Apalagi.. 
REMBAT!



"Satu untuk syemah... LIMA untuk aku!"
 Haha. Acah je. Jangan marah ye kak Syemah. 
I'm totally crazy for Cheese! 



Smooth Criminal. I can only thing about the cheese bite. So yummy! You've got to try it yourselves. My mind was totally shut down for the next day paper "Internet Marketing" held on the 11th November 2010. Well, that can be catched up later. (Klu Mdm I baca nie, confirm dia bercekak pinggang di sana)



And the last pice is for syemah to finish it up. Go Syemah.. 
I know your stomach still have some space to fill in again.

Orang cakap "Gambar membawa 1001 makna". Jadi, inilah pengalaman PALING bermakna I encounter with CHEESE! Thank you. (Amacam, cukup tak 25 Markah? Dalam 1001 makna tu bleh dapat lagi banyak markah tau!) Orite! Before I ended my post.. I would say,

"I’m crazy about Cheeeeeeeeeeeeeeeeeese!"



....





01 November 2010

Trick or treat?

Hoha.. hoha.. Halloweeeen  "Trick or Treat"?

Halloween ke minggu lepas? Bila sebut je pasal halloween, truz... Encik Pumpkin sibuk pop-in dalam kepala sambil berkata; "Remember Me?" (Ngutik juak)


Well, aku salu came across halloween bila aku watch movie omputeh.. dan mereka akan sibuk pakai macam2 costume. Anak2 kecil lak sibuk minta gula2 Nano Nano~

Muqaddimah ja tu.. ehe. Tgh cari idea nak masuk ke tajuk sebenar. Aku cukup suka bila Trick or Treat dikaitkan dengan examku yang tengah ku duduki sekarang. Ya, ini merupakan perjuangan semester terakhir untukku perah otakku dan menulis dengan pen G-Soft kegemaranku. Selepas ini, aku akan bermula dengan sesi praktikal which falls on 1st Dec.

Before final exam.. 
"Trick" banyak menyampuk apabila aku mengeluh "Tricky na juak question tok?!" semasa menjawab past year. Di kala kehidupan tidak terurus, makan dan minum kehidupan seorang student terabai menyebabkan gasTrick without a "k". Time ni jugalah student selalu treatkan diri dengan cik Maggi (bukan nama sebenar) dan juga Mr. Nescafe. Student-student dari cawangan lain tidak ketinggalan treat geng masing2 dengan bangga yang mereka ada spot questions yang tidak boleh dan kurang percaya punya. Haha.

Tengah final exam.. 
Time ni, badan terkujur macam mayat kerana serupa dengan zombie yang tak cukup tidur. Habis bertempek Roll-On Eye Garnier kat eyebag menandakan pertapaan terunggul masing2. Bila tiba je seruan untuk menjawab soalan final paper, otak bagaikan terkena kezutan electrick. Lantas, kepala ni harus fikir dengan lebih positif dan berfikir "Ah, tidak semudah itu aku akan kena trick dengan kamu wahai paper! Meh aku treat kamu dengan curahan idea-idea yang POOF jatuh kedalam ladang gandum lalulah jadikan Koko Krunch!"Mengenjen pun bermula. Puas hatiku melihat kertas jawapan berisi.

After final exam..
Cilaken punya soalan, tricky betul muslihat sang pembuat soalan. #$%^&!(*&%^ Adegan tidak puas hati akan diluahkan sepanjang petang dan rata-ratanya akan post truz lam FB. Aku on the other hand meleraikan kekusutan otak, aku akan treatkan diriku dengan makanan yang sangat lazat selain daripada makanan DM dan akhiri dengan menonton muvi! ^_^ Memang kehidupan seorang student yang penuh trick and treat. Hehe.

16 October 2010

Bila buku sudah khatam, maka cuti pun tiba.

Sapa suka ari Jumaat? Aku rasa byk orang lam klaz dah tak tahan lagi menyembah laptop atas reason assignment. Semua sanggup tahan menyembah bila kemaruk FB ja.. dan tidak lupa juga berblogging. Aku pun dah lama menunggu saat2 menghabiskan sesi kelas kerana tidak tahan berzombie sekian lama. Lama tidak disuntik dengan ubat penenang menyebabkan kegiatan berzombie berleluasa. Buku pun sudah dikhatam officially by lecturers, but not by me. Kerana itulah, aku harus membuahkan effort dengan lebih konsisten supaya final exam kali ini aku dapat score lagi. Demmit! Performance aku tersangatlah menurun, jauh turun kerana sudah hanyut dan often get distracted. Aku jenis yang susah nak buat 2 kerja lam satu masa, klu boleh.. lepas satu dulu. Baru bleh pergi seterusnya. Risau ni.. byk test aku gagal.Kena berusaha lebih! Aja aja Karina! Gap yang panjang harus digunakan sebaik mungkin. Moga2 mendapat berkat apa yang aku belajar selama ini. Cuti ini juga dapat buat aku lebih focus terhadap subjek tanpa menghiraukan deadline assignment segala. Fokus dengan tenang tanpa gangguan. Itu dinamakan pertapaan.

Marketers Club Dinner


Masquerade theme was the toughest decision made by the Part 5 as the organizer for Marketers Dinner event. It is because the selections were based on shifting the mind set of associating corporate attire with marketers. The organizer wants this dinner to be  more creative for individuals on how they would personalize themselves as well as in conjuction with the dinner talk on projecting the right image. If the dinner was themed "Masquerade" so, follow the theme and be one. Before the dinner, most students felt they can't find the right suit for Masquerade and it is hard to find the mask. 

However, it was quite extraordinary when someone can even have their face painted and that should be a compliment. Most students came with the same core mask that we can found in Boulevard. And guess what, they can put their most creative ideas by decorating it with other kinds of feathers, cottons, glitters and many more. It was a fantastic night because our dinner was attended by 13 lecturers that is remarkeble in the history of BBA Marketing. Actually the real figure was 15, unfortunately two cannot make it to our dinner. 

How was it felt being the emcee for that night? Well, it was the second experience after the Consumerism seminar conducted and this one really makes me shivered to death as all my adrelines went up down and I had a terrible headache before the dinner starts. My mood went up wrong because I know I did less preparation with my partner because we were occupied by THINGS. Just put all the blames on me. Since our group was so busy to catch up on other things and dinner was on the bottom list to commit, we confronted a number of problems before 9/10/10 comes. There were more lecturers to be invited at last minute call by Mdm R  to the dinner exceeding 10 quotas which 5 more added to the group. Agnes was appointed to be AJK Publisiti continues to be panda bear doing the invitation card for the whole morning, humblely asiding the test at 8am in the same morning. AJK Transport had troubles to deal with top management and the person in charge of buses that always come out with lame excuses. The tentative program for that night always being altered because if games were executed, it was going to be a long EVENING. Me as emcee facing troubles with my partner because our free time does not complement each other time.

That night I entered the ball room as a top model  with a small crown on. Themed purple with black boots on, I approached my team members who were busy on  their agendas. At first I was not too nervous because we occupied ourselves an early photosession with arrived guests. As the clock is ticking, only then I can feel more butterflies in my stomach. During the night, my mouth glued and it was hard for me to speak naturally like what I used to before. Maybe formality of the dinner makes me even more nervous. I really think I need to put my mask on to cover my fault. There are few small mistakes did by emcees that night and it really teaches us some lessons not to repeat it again. From the smallest mistakes as forgot to introduce our names for being emcees that night.. seriously. Followed by shitted up with a series of last minute notice by the team members making us confius to make important announcement. The music were not in the right tune. Really screwed that night. Even worsen, I got someone hurted by my actions due to uncontrol emotions. BUt i have settled with 'em. I ended up my night with crying silently in the bus while on the way reaching to hostel. I really appologize for what went wrong that night and I can't forgive myself either.Thank you Agnes! You made me smile after we reached hostel. 
  
I was scared to open fb account which all deadliest comments will be post right after the dinner. Apparently there were no negative comments being posted even from the seniors. I felt glad!! Looks like the whole evening were filled up with joy and tears performed by each part and also to the part 6 students who have ended their industrial training officially today. We were motivated by speech made by Miss Apple Green  on behalf of part 6 students. I guess that all the mess done by the organizer are swept away silently into the river flow.. (Hoit! Kang kejap lagi kena tegur oleh si Karam Singh kerana pollute river. Hahah!) I don't feel like be emcee again one day because it made me to pretend to somebody else and formality is just not-so me. However, I'll work it up because marketers must be professional and nampak segak jak guna blazer. Sooner, I have to adapt myself with formality because I am going to have my practical training next semester. Btw, thank you to Mdm R for ur msgs.. it really touches my heart. You did expressed your feelings better in written form.Polah buku jak ktk mdm. Gud2!

As for the lessons >>>> REHEARSEL is EXTREMELY IMPORTANT! ESPECIALLY TO THOSE WHO LACK OF EXPERIENCE SO THAT EVERYBODY  KNOW THEIR ROLES AND TIMING OF THE DINNER WILL RUN SMOOTHLY.

10 October 2010

Feeling oldies

Everybody is getting more excited as we were finally able to attend the most prestigious dinner for pre-graduates students on 8/10/10. Since the date of the Marketers event has been shifted from 2/10/10 to 9/10/10, our group can attend two dinners in a row. Wow, really have to pick up nice dress for those nights and it requires... MONEY. the day had come. It was the first time I step my foot on BCCK and the rest were SAKAI too.  It was a great evening because we were treated like the royal kings. Aiseyman, walhal cara serve sama aja dong. Macam pesta makan-makan bersama2 all the royals around the globe sebab malam tu.. serius! Semua cantik2 and handsome2 belaka. Tributes to all.

Me, Agnes, Has, Artea, Aton and Jasmine kinda be the same product of the company started with "Z" (bukan nama sebenar) because all of us has 'busut' aka sanggul on us. It made us look soO elegant yet older. Probably not older, that is not an appropriate word to describe it. Perhaps 'matured' would be nicer to hear. Otherwise, I get surrounded by all the datins in M'sia. haha. Everybody satisfied. Faz, Has's boyfriend get a chance to be the nominees for the best male dress. He looks so P-Ramlee when he decorated his songkok with brooches on. Like a person who want to go for akad nikah too. When they both be united, seriously like P-Ramlee and Saloma.

I'm not really enjoy my eating because I had a terrible headache worrying about the next Marketers event. I just ate small portion of each food served and I do felt "Oh, ruginya!". And then came one guy as waitress serving another dishes made me wonder. After searching for him in my databases (mind), I finally locate him somewhere in the middle of neurons. Oh, it was Patrick. My old primary schoolmate. The world is so small. It had been 8 years since I last saw him in high school. Had the highest passion to ask but the little courage to actually tegur him, I make a game with Agnes. Dare to ask? The answer was YES! YES! Finally, I dare to ask his name whether it was really "Patrick"? He noded. Luckily he remembered me still. :P

I also get to shake hands with the VIP guest coincidently because the real purpose to get back at end hall was to greet the lost island of Marketers back there. Their tables were situated far from us but it was strategically located to the main entrace where VIP comes in and out of the ceremony. Hehe. The sangguls were paid off because it does make others to see me twice. They hardly believe that it was me. I LIKE!

07 October 2010

Parasit! Sila pergi jauh2.. tak nak kamu lagi.

Dinner Sabtu ni sangat lah ditunggu-tunggu namun aku sudah merasai kenebesan melampau kerana selain seminar itu hari, dinner ini paling digeruni kerana melibatkan lebih ramai VIP dan muka-muka selain dari bebudak klaz. Aku disuruh menjadi emcee dan "pasangan" ku adalah Azreen pada malam itu. Oh, I'll miss to see the show far from the stage enjoying all the performances. Now, me as being emcee shall create the ambience and excitements of the show. Both of us will create and manipulate the show.

Now, I can imagine both of us on stage standing before the audience. Macam Tyra Banks nak umum sapa supermodel ke peringkat seterusnya. Disinari lampu kuning yang buat muka kami nampak lebih glemeres...fabules... marveles. Temanya adalah Masquerade dan kenalah pakai topeng. Tapi emcee diberi pengecualian. P.E.N.G.E.C.U.A.L.I.A.N!! Hhaha.. Tak perlu bazir duit beli topeng.Tapi rugilah tak join org lain guna topeng. Bolehkah aku guna topeng untuk cover muka yang cepat gabra ni??!! Dan.. yang paling UTAMA, nak hide bukan satu.. tapi dua parasit yang bertapak di muka ku ini. Sehinggakan bebudak klaz mistaken itu adalah tahi LALAT! Oh tidak.. itu bukan aku. Itu kembar si Karina. Huhu... (Mana clearasil? Mana Oxy? Mana T3?) Cis..

Sibuk sangat memikirkan tahi lalat yang existence nya punca daripada stress, sampai buat-buat lupa aku kena prepare speech untuk aku sendiri bagi menyerikan lagi majlis Masquerade. Ada cadangan macamana aku nak buat intro yang best? Cadangan anda dialu-alukan..  Terima kasih!

02 October 2010

Pantang begini tapi terpaksa

How it feels like when your heart bleeds direct or indirectly by someone who you are trying to understand with. The person of I'm talking about is "friend(s)". When someone try to stab a knife to your heart, especially those who you are trusting with. I can say that I'm very sensitive when it comes to this matter.

Trying to understand someone is difficult because they can do unexpected things in another day. Assignments, tests, financial, performance, family, COUPLES, friends or foes are variables to this. Making fun out of me to the certain extend especially with names also might hurt although your mind keep pushing your body that they ain't perfect too. They too should be grateful of what they have. Especially with names. Every name is like a doa for you. Although it came from a small matter, but only certain things I can tolerate. I'm not a type of person that goes mad easily with friends. And i think I played a different role on stage when I'm in campus. I will let out my anger at home rather than keeping quiet at hostels and slowly it burst like volcano. But apparently, my quarrel only lies with silence. No communication at all with "that" person for several days until "that" person express his/her guilty one day. Well, I normally forgive his/her one day after quarrel but sometimes reminiscing of something make u to think twice again.

"When I dislike, I'll warn. If I keep silence, you should wonder your actions" or you shall lost my smile.. FOREVER until you identify your mistakes.

Guys, you did great in seminar!

Seminar Kepenggunaan sudah berlangsung dengan jayanya pada 24 September yang lalu. Tahniah kepada group kami kerana telah memberikan kerjasama yang terbaik. Syabas diucapkan kepada cik Haslina kita selaku ketua projek kerana sanggup menerima tugas meskipun tugas tersebut sepatutnya diamanahkan kepada seseorang untuk menjayakannya.

Aku Karina yang first time memegang amanah sebagai emcee pada hari tersebut memang sangat nervous, kepala berserabut, skrip yang dipegang terketar-ketar. Percakapanku tidak selari seperti apa yang mahu disampaikan dalam otakku. Kalau lah kamu berada di tempatku.. seolah-olah semua memandang mu dengan harapan supaya "You better don't do any single of mistakes there!". Semua body language ku diperhatikan dengan jelas walaupun badanku cuma dilindungi oleh sebatang mic-stand.

Sebelum hari seminar berlangsung, aku memang tak bleh nak tido kerana kena fikirkan skrip dan pantun untuk menceriakan keadaan. Dalam kepala, risau juga kalau pantun yang dibuat ni seolah-olah memperlekehkan bahasa melayu kerana dicampurkan bahasa pasar. Namun, ku ubahkan sikit supaya tidak terlalu pasar. Risau juga tanggapan Dr. R terhadapku yang memandang tinggi akan pelajarnya untuk tidak menghampakannya. Bilikku sangat bising kerana ada tetamu khas. Otakku serius tak dapat nak fikir apa-apa melainkan kesenyapan malam. Masa yang terbaik dan otakku cergas berfungsi adalah ketika mereka semua tidur takpun mendengar headphone.

Hatiku sangat lapang setelah majlis berlangsung dengan baik dan mendapat komen positif daripada pihak penceramah akan group kami. Paling aku suka apabila uniform yang kami pakai (F1 Ungu) mendapat pujian. Pantunku disarankan untuk dijual oleh Dr. R dalam unsur gurauan. I like! Lagilah hatiku riang kesukaan. Kami menjamu selera dengan lahap dan kenyang celebrating our hardwork. Aku sayang mereka. Ntah mereka sayang aku ke tak.. Aku try menyatukan mereka semua dengan menubuhkan satu group di FB. Harapan akan mengeratkan silaturrahim sesama kami biarpun sudah bergelar graduan, mak, bapak, atuk dan nenek. Takpun pak cik dan...... mak cik! Haha. Aku tak kisah untuk melukis setiap muka2 mereka dan aku gembira mereka menghargai apa yang aku buat. Ada yang menjadikan lukisanku sebagai profile pic mereka. Aku tak kisah untuk menjadi informer segala tarikh2 yang penting seperti assignment dan sebagainya. Thank you BMB5M for making my degree moment to be more meaningful. Syemah, ko pun sik terkecuali. Hehe.

18 September 2010

Dua insan: Mereka berlainan tapi satu tarikan

Dua insan ini cukup istimewa, seorang telah lama ku kenal. Sejak 22 tahun yang lalu. 

Dan seorang lagi baru dikenalli. Setelah masuk degree. 

Ya, mereka adalah berlainan individu.. namun, 

mereka berkongsi satu tarikh keramat iaitu 17 September. 

Mama ku dan Agnes. 

Aku bersyukur dengan kehadiran mereka ini.

Aku doakan yang tebaik buat mereka berdua. Amin.

13 September 2010

Karina di aidilfitri

Yerh... bertemu kembali kita di halaman depan umah, jiran tetangga blog2 di blog. (Apaka..?) Agnes di sebelah umah aku, syemah di depan umah.. yang lain ya mengarei (merata-rata) jak(je) di perumahan tok (ini). Ntah lorong mana tak ingat. Kena buka peta Sarawak nak cari. Hehe.

Salam aidilfitri Karina ucapkan buat rakan taulan, sangat-sangat memohon ampun kerana lama sudah menyepikan diri, hampir dua bulan lamanya. Selama ini sibuk betul dengan segala jenis persiapan termasuk pertapaan di Gunung Serapi nun jauh di sana. Segala pertapaan itu telah menghasilkan satu jerawat besar bertapak bertempek di muka ini akibat kegiatan zombie di sana. Sangat aktif zombie di sana, sehinggakan aktif juga di bulan Ramadan yang mulia. Orang berpuasa, zombie pun sama menahan lapar dahaga. Dan bersungkei kan kertas assignment. Untuk pengetahuan anda yang tidak tahu maksud zombie di sini, ianya merujuk kepada aktiviti stay up yang melampau kerana membuat dokumen-dokumen penting. 

Okay. Banyak betul nak di summarize di sini, pertapaan di sana juga telah membuatkan Karina berkongsi dada.. eh, salah.. berkongsi ilmu di dada dengan mahaguru dari Pulau Ketam. Pelbagai pengalaman diperolehi termasuk berbasikal racing di sekitar Pulau Ketam, membeli ketam magnet buat nikam palak asuk(anjing) dan sepit idung mereka, makan lauk asam pedas dan macam-macam lagi. Nak tahu lebih lanjut, nanti jiran sebelah saya si Agnes menceritakan kepada kamu semua. Sila klik SINI. Dia biasa buat keja-keja part time cenggini. Sangat rajin!

Aidilfitri kali ini, bagi saya amat bermakna sekali meskipun kurangnya teman seperjuangan beraya di sini. Rata-rata non-muslim juga turut balik ke kampung halaman. Cousin pula beraya kat Perak. Saya ni... nak kata excited tak juga. Mood telah di ganggu dek assignment dan test yang bakal menyusuri selepas hari raya nanti. Dari pagi sampai malam beraya sakan, namun tgh malam sampai ke Subuh buat extra work untuk siapkan assignment. Ni baru satu yang siap. Ada lagi DUA! Selain itu, tambah TIGA untuk report. Presentation jangan kata lah. Test.. emph.. hari-hari mau kena test. Testing knowledge dari madam "I". Huhu. OMG! Dinner lagi. Sudah lah jadi MC. Speech pun blum prepare. Tapi hiba pula bila mengenangkan geng BMB5M akan membawa haluan masing-masing nanti. Next year, mana ada raya seperti ini lagi. Hanya berjumpa lagi di hari konvokesyen.

First raya ni, memang lah stuck kat umah nenek je. Tak dapat nak dielakkan apabila konvoi demi konvoi tak putus-putus datang dan pergi. Penat tak terhingga kerana aku menjadi part time waitress yang sangat berdedikasi walaupun tangan ini cuba untuk menstabilkan dulang air. Asyik to the left, to the left je. Hehe. Susah betul mau escape ke umah nenek yang satu lagi di kampung. Selalunya menjadi perkara wajib untuk bertandang ke rumah nenek kampung on the first day of raya. Second day pula, banyak menghibernasikan diri di umah, berikutan terlalu penat. Yang singgah pun malam je. Third day pula, aktiviti menambah lemak. Ow, saya bleh mengumpamakan diri ini sebagai hantu lapar. Malam disusuli dengan aktiviti visiting bersama Emma (geng kolej dan juga geng klaz di universiti)

Hm... setakat ini jerlah saya mampu berbicara. Gtg, mak dah panggil untuk serve orang. Hheee... Busy betul anak dara ini.

12 September 2010

Agro di Selangor!

Lawatan akademik Agro-Based subjek di Selangor

3 AUG 2010 Samarahan.

Habis sahaja klaz kul 12pm, kami dimaklumkan bahawa tiada klaz kul 2pm. Apalagi, semua sibuk melipat itu ini masuk bagasi dan limit 7kg SAHAJA kerana Mr. Tony suruh begitu. Klu nak lebih, bayar la kau lebih. Flight ku agak tenang kerana 9.45pm jadi takla rushing sangat. Cuma kebulur la juga kerana telah bertolak dari Youth Floor sekitar jam 6.30pm ke airport. Sampai di airport LCCT, batch flight pertama terdiri daripada saya sendiri.. truz serbu McD di sana sementara menunggu ketibaan datuk dan datin batch flight kedua. At last, mereka pun menyusul dan bertolak sama2 menaiki bas ke kediaman masing2. PENAT!


4 AUG 2010

Berada di salah sebuah homestay di Shah Alam. Bangun agak awal, dan excited sangat2 hendak bertolak ke Pulau Ketam. Masing2 sangat bergaya dengan baju hitam marketers. Pagi itu lawatan ke Fish Farm. Mula-mula kena pegi jeti naik motobot yang ada air-conditioned. Nervous betul at first, sebab hendak melangkah kaki ke bucu piring motobot dan terlihat air di bawah ngeri. Tidak ku sangka kami berada di penternakan ikan di tengah-tengah lautan. Memang terasa bahang matahari yang membakar kulit. Di sana tergamam melihat Kerapu Kertang yang saiznya memang lah sangat besar! Itulah orang sibuk dagangkan sekarang. Harga meletup di pasaran asing! Petang tu pula, melawat Pulau Ketam. Di sana, kami berpeluang berbasikal sekitar pekan Ketam. Hajat datang kesana punyalah terbayang seafood di kepala, malangnya hanya mampu membawa balik magnet Ketam untuk dilekatkan di peti ais di rumah. Nak menantikan Ketam, kena bermalam baru dapat merasa. Ponek! Balik dari sana, aku ada experience yang kurang sesuai untuk tontonan umum. Huhu.

5 AUG 2010

Majlis Daerah Kuala Selangor menjadi destinasi terbest kami. Seronok mengenakan pakaian F1 kami yang baru berwarna purple... menaiki trem yang penumpangnya mcm kanak-kanak beruniform. Paling best bila semua merasai peluang untuk bertegur sapa dengan si lotong, yang mudah di rasuah dengan sayur kacang. Tapi jaga-jaga, yang betina agak moody berbanding si jantan. Yang menarik perhatian kami adalah anak lotong berwarna oren, jauh skali bezanya dengan induknya iaitu kelabu. Lotong tu macam smart je, rambut macam di style menggunakan brylcream. "Still standing?". Hehe.. Kelakar! Selepas itu, dibawa pula pergi melawat muzium permainan tradisional. Di sana, byk juga permainan tradisional yang kami tak pernah main. Memang memberikan informasi especially generasi muda macam kami ni. Agaknya itulah datuk ku main.. bukannya macam sekarang. U name it. Ps3? Xbox? Balik dari sana, iklan sebentar bersama kit kat. Pusat Pertanian Bestari Jaya menjadi hala tuju seterusnya. Penanaman Rockmelon menggunakan teknik fertigasi. Kemas dan mudah di handle. Tak perlu la sibuk angkat cangkul dan melepaskan kerahan tenaga yang besar. Buah rockmelon seperti honeydew, isi kaler oren dan rasanya kurang manis berbanding honeydew. Berebut kami menerkam apa yang terhidang di dalam pinggan, tak cukup itu, kami beli ramai-ramai demi kepuasan PERUT! Tak melepaskan peluang untuk berjumpa teman tapi mesra ku iaitu naim, geng skool lama. Bersama Ool yang sporting, membawa kami merasa membuka menu 8000 dishes, oopps terlebih zero. Kasihan si naim, dia mengidamkan laksa Sarawak. Meninjau uptown juga, tapi tiada hasil.


6 AUG 2010

Perjalanan pagi itu di Kilang Kopi FAMA yang terletak di Banting.Sepanjang perjalanan aku tertido je.. Biarpun bas bergoncang, namun tidak memberi effect kepadaku. Sampai je kilang kopi, kami dibawa En. Zakaria pergi melawat machine-machine pengisar, pemprosesan sehinggalah pembungkusan. Tidak ku sangka Sarawak merupakan pengimport paling tinggi produk keluaran FAMA anggerik sebanyak 80%. Tapi serius, kopi itu memang sedap! Mengandungi lebih 50% rasa kopi, original. Bukan perasa tambahan tau! Next destination mengambil masa yang agak lama skit. Aku rasa lama, sebab punggung aku macam krem je dok lama sangat. Dari Banting ke Rawang. Sempat lagi ku  tertidur. Agak misteri perjalanan kami di sini dan kami terkejut nak jumpa rusa tapi di bawanya kami ke shophouses usang. Deer Valley ni.. memang bagi kami kezutan. Bila si rusa menyambut kedatangan kami, dia akan "Say Hi!" Hhaa. Awas! Kuda juga turut ada. Pertama kali aku tengok kuda depan mata. Mantap dan fit sungguh badannya. Nervous juga kami apabila kuda tu mendengus. Pastu kami gelak. Aku cukup suka dengan layout di sana. Macam berbukit dan berpasir. Mesti seronok rusa tu berlari kesana kemari. Klu dia stress, ada spa untuk menenangkannya. Rumah gelap akan meleraikan stress rusa dalam tempoh sejam. Risiko untuk rusa mati sangat tinggi apabila dia di tahap stress. Either ia akan melompat tinggi dan menjatuhkan dirinya sampai mati atau heart attack serta merta. Balik dari sini, aku terus demam panas. Kerana cuaca panas buat perubahan 'iklim' dalam badanku. Sik cool eh guna cool fever. Tapi merelakan jua mereka yang menghulurkan kerana mau pergi shopping the next day. Kang ditinggalkan sorang2 kat rumah tak mau aku. Aku juga mahu turut serta!


7 AUG 2010


Hari Sabtu adalah shopping day!! Seperti biasa, pagi itu menunggu bas di tempat bas senang nak angkut kami, bertemu si Heather dan Bella. Aik? Rupa-rupanya rumah sewa mereka di sekitar ini sahaja. Sama-sama join the club nak pi shopping. Oh, seperti memang telah lama dirancang. Kami macam anak ayam yang terlepas dari sangkar. Ditempatkan kami di KL Central, ou can go anywhere u like tapi mesti jumpa balik tempat yang sama. Aku jalan with IDB group bersama si Agnes. Membeli tiket ke Jalan Imbi kerana Time Square!!! Lepas makan makanan yang MAHAL, kami tiba dan nganga di suatu tempat. Cosmo World! Roller coaster tu, hish.. buat aku jeles kerana yang lain semuanya pergi main. Cuma aku dan Fredda je yang tak main. Aku kerana badan ku tak sihat. Klu sihat, memang lah ku main. Hp ku memang aku tak bawa kerana sangat2 low batt. Aku ikut Fredda, tapi Fredda lama sangat di suatu tempat jadi aku pi windowshop kedai2 di level yang sama. Asyik dengan kedai baju, tetiba Fredda hilang jauh dari pandangan mataku. Aku buat-buat rileks... mencari dan hoping she is still around in the same level. Pastu pusing punya pusing, banyak betul muka manusia ni. Mana satu si Fredda ni. Yup, aku akui aku sudah takut. Nak telefon, tiada handphone. Nak cari public phone? Tak jumpa biarpun sekitar public toilet. Lagipun, aku mana ingat no. hp geng2 mereka. Ok, kaki sudah lenguh. Aku dok kat satu bangku, sambil mengeluh membawa beg laptop yang berat. Sudahlah badan tak berapa sihat. Haduih. Pandangan ku tertumpu di satu sudut. Berlari dengan slow motion... chewah! dengan muka happy aku tarik si Fredda. Terus aku minta Fredda membacakan no IDB lain yang tersenarai lam phonebook beliau.Takut giler aku sesat-sesat ni. IDB lain masih sibuk main funfair tu. Aku dan Fredda berjumpa semula si Heather. Oh thank god! Dari sini pula, Fredda meminta diri untuk pergi, dan aku diserahkan dalam penjagaan si Heather dan Bella. Di bawa pergi, terjumpa group si faris and the gang. Skali lagi aku di bertukar gang. Waduh! Semakin mengkhianati group IDB. But anyway, kami berjumpa semula di Sungai Wang. Demam ku semakin pulih. I like! Bengong betul aku tak tahu nak beli buah tangan apa kat sini, lalu kami patah balik ke time Square. Sangat2 sale. Jam yang dijadualkan untuk pulang semakin tiba, lalu kami bergegas balik ke KL Sentral. Sempat membeli sundae cone McD biarpun baru baik demam.


8 AUG 2010

Padan muka, aku batuk the next day. Berangkat ke airport around 5 sudah sampai.. ternyata breakfast di Marrybrown. Aku batch terakhir, jadi ada masa nak belikan roti-roti Gardenia dan High 5. Berlaku kebingungan di airport sebentar especially bab timbang-timbang luggage. Tp kami ada taktik tersendiri untuk melepaskan diri dari dikenakan cas RM100+. Sudahlah tak bawa cukup cash, tapi elok je angkut naik flight. Paling ku tak suke klu naik flight, telinga ku rasa nak pecah dengan frequency yang tinggi. Hish.. Tiba di Kuching, oh my,.. u r still the best!

18 July 2010

Cepat! Cepat! Tiket gateway to Serapi dah nak tutup.

Sem 5 menjadi igauan kepada budak degree kerana peluang untuk kolej kediaman tidak terbuka lagi. Dianggarkan jumlah freshie2 menjangkau angka 1700+ orang. Akibatnya, kolej kediaman sudah full. Selama seminggu aku dok ngan syemah, sambil berkenalan dengan roomate beliau. Di sana, aku berkesempatan belajar main piramid cubic pusing2 yang memeningkan sampai syemah terpaksa buat manual untukku. TQ syemah! Aku juga sempat mencilok cerita2 daripada Salmi dan juga menghabiskan episod Prison Break 4 yang meninggalkan tanda-tanda blur dikepalaku. Macam tak lengkap ja episod yang ada padaku. Aku "itok" (tertanya-tanya).

Sudah cukup seminggu di Gading, stok baju pun dah habis dan weekend menanti. Minggu baru pun bermula.



Attention: Pelajar degree TIDAK AKAN diberi hostel. Itu yang sampai ke telingaku. Oh no~!

Bermulalah pencarian rumah sewa, meeting with the landlord and sign the contract. Rumah KAMI. Penghuninya adalah Has, Artea, Alam, Agnes, Jasmine, Liza dan aku. Setelah masing2 telah reserve daerah yang bakal dijajah oleh air liur. Muehehe. Bilik aku yang paling besar sekali. Jeles mereka semua. Biar! Diam di umah sewa memang ada pro and cons.

Pro's:
1. Makanan, sharing is caring. Masing-masing telah contribute sum of money untuk beli keperluan dapur like beras, bawang, kuali... gas dapur.

2. Keluasan persegi bilik lebih besar terutamanya saya. Kerana tidur di ruang tamu. Sik bekum kata org.

3.  Ada hiburan seperti TV. Dan rumah itu memang banyak soket. Thumbs up! Takda yang kena sot di atas lebihan watt.

4. Baju tersangat kering kerana depan belakang bleh di utilize untuk menjemur.

5. Tanah di blakang bleh bercucuk tanam. Tp malangnya, tanah itu sangat keras macam tanah batu!

6. Kondisi bilik air yang bagus. Takda la yang tak dapat nak di flush.

7. Boleh balik lewat. Tiada sekatan masa.

Con's

1. Kunci susah nak dipegang oleh penghuni. Ada yang kena balik lambat gara-gara tidak sama kelas.

2. Keselamatan tidak begitu terjamin. Pernah berlaku kes-kes kecurian dan pecah masuk. Setiap kali nak kena lock pagar.. macam penjara.

3. Penat berjalan dan bertemu macam-macam halangan. Klu bangun lewat tu, nasiblah. Klu tertinggal buku atau assignment penting-penting tu.. kena register yourself masuk Larian Olympic baru sempat.

4. Terlalu leka dengan permasalahan harian.. Bagi aku, aku leka dan tidak dapat fokus. Tak tau la orang lain. Lebih-lebih lagi dalam kelompok yang banyak. Aku kurang fokus bila nak study tu, ketawa housemate menembusi koklea telinga ku. Ada tak rum8 yang diam macam si Ros dan juga Mimi? Syabas Agnes, kamu dapat privacy kamu di bilik belakang. I like! 

5. Kekurangan perabot di rumah buat aku resah. Sebab rumah tu, without furnished. U pay RM400 for the monthly rental and yang dia bagi cuma extra engsel upon request.

6. Line broadband aku di rumah itu,.. pergh.. Selalu disconnected. Geram bila assignment mula nak start.

7. Aku tak dapat nak berbisnes!!!! Oh man!

8. Anjing-anjing menyalak malam hari, kereta vroom2 di waktu pagi around 2am.. Siot!

Ada lagi versi asrama. Tp lain hari saya cerita. Hari pertama berjalan dari rumah ke blok kuliah memang lah sangat memenatkan. Sudahlah kena melangkah parit, bertitikan kayu yang hampir reput, melalui kawasan separa hutan. Ya.. separa lalang. Dan kena melalui tol iaitu.. pondok Pak Guard. Lagi, tak cukup dengan semua halangan... bertemu lagi singa yang terpelajar sekali iaitu lecturer yang sungguh garang menanti kami untuk dibaham. Oh.. (pengsan).



Another breaking news. Guess what, Has and Alam were listed in the List of Degree Student entitled for hostel. Since that day, kepala everyone sudah sangat berserabut.




Everyone want to survive and there are some political war arise. So we decided to wait for another list name within the timeframe. Two days after, I got a call from Alesia saying that I got the ticket to Serapi. Yahoo! And others too except Artea and Liza. Artea is still in the waiting list and Liza had no chance since she was registered herself as non-resident (NR) student. Masing-masing sudah mengatur langkah untuk cabut. Here we are, this coming Monday which is tomorrow, will be the day of my RM210 is handed to Bendahari  and settle for my hostel fees. Sob..sob.. T_T Saya sudah miskin. Serapi, tauke NK printing sudah datang. Mata sudah berkacakan kaching..kaching. $$$$

01 July 2010

Sesalju Sonata

Oh dear, yesterday my dad announced that one of the actor of Winter Sonata has committed suicide by hung himself. The late Park Yong Ha was found dead at the age of 33 at his home in Seoul. For more news.. try googling yourself. At first, my mum thought it was Bae Yong Jun... her most heart rob Korean Actor. And she was really shocked. But it turn out to be the baby-face actor, Park Yong Ha. I was shocked too. Sapa sik pernah nangga Winter Sonata ya.. aduh eh! That was my first Korean drama that I still remember well the face of the actor and actresses. Well, lets pray for his soul may rest in peace. Nowadays, committing suicide seems to be increasingly rated. Sayang na umo ya dibuang camya jak. Huhu. Sik masuk syurga tauk sik.

30 June 2010

Blogger will survive!

Oh yeay, dah genap 2 tahun Karina membuat aktiviti underground tanpa diketahui oleh geng-geng nya kecuali yang ada kaitan sahaja. Mun ktkorg nak gi tandas di Blok G kawasan kampus, ada tulis sia "FOR STAFF ONLY". Keh..keh..keh..

Sapa yang perkenalkan aku ngn belog2 tok? Di mulai dengan

BUNGA>KARINA>SYEMAH>ALEEYA JO>HAS>AGNES

Terima kasih atas support followers aku yang still tak removekan diri anda dari kotak Followers. Akan ku ngerepak lagi di masa akan datang. Sik sia-sia ku ngerepak, ada juak oleh nuffy ya walaupun sikit. Huhu. Di kesempatan ini, aku nak ucapkan Selamat Hari Lahir buat kawan sekutu ku Syemah. Ko nang "kutu" aku la. Haha! 

So far, aku sudah selesaikan No.2 (Lagrangian), No.3 (Baju Korporat), No.5 (Petik gitar Tinggal Kenangan), No. 7 (Layan cita You Are Beautiful (ko)), No. 10 (Wish Syemah!)

Satu dua tiga... oh! Ada 5 lagi yang belum langsai. Cuti masih tinggal 3-4 hari lagi. Pasti boleh!

26 June 2010

Ingin ku buat itu.. itu.. ini.. itu...

Bleh kata awal jugak aku tido malam tadi. Semuanya gara2 penat jadi driver kepada Cik Rosita dan tak lupa juga untuk menjadi kuli dia seketika menolong mengangkat barang. Nasib baik ada upah.. berupa voucher Nasi Goreng SeaFood di Idola Cafe siap Milo Peng fulamak! Rezeki jangan ditolak. Haha! Aku ingatkan kereta Kancil yang ku pandu tersebut mempunyai aircon seperti hari sebelumnya, tapi abang tu sewakan kami Kancil yang tarak aircon. Double Plus Penat Woh. Aku memang mandi peluh. Sila jangan peluk aku pada ketika itu. Nescaya kamu akan mendapat air kumuhan extra daripadaku. Wakaka! 

Aku bangun pada pagi ini, membuka fb yang membosankan dan melihat oww, cik Agnes kita bangun awal lagi daripadaku. Itu menunjukkan petanda yang sangat baik kerana beliau sudah sampai ke Bintulu. Mengalami kesukaran untuk bangun seperti biasa kerana bahuku sudah sengal-sengal. Cuti ini akan ku gunakan sebaik2nya kerana seminggu kemudian akan masuk Semester 5. Oleh itu, check it out apa yang akan ku buat...

1. Mengisi masa terluang dengan meng"update" blog ini. Ape ni basi sudah cerita... (Sambil memikirkan idea kreatif.. wahai idea, silalah keluar)

2. Kemungkinan akan re'test balik Lagrangian yang ku geram nak selesaikan. Re'test merujuk kepada perlakuan untuk menyelesaikan balik soalan Intersesi Jun2010 tempoh hari. Geram $%^&* (Alamak, kalkulator Nadiah telah diberi balik)

3. Memerah Otak dengan mencari warna baju korporat yang sesuai untuk trip kami yang akan datang. (Aku sudah secara sah dilantik menjadi ketua AJK baju Korporat bagi kedua-dua subjek Global dan Strategic Management. T_T... )

4. Bagi kucingku mandi!! Siaplah semua kucingku.. Akan ku tangkap sampai dapat. (Imagine aku kejar mereka macam Godzilla mencari mangsa)

5. Praktis gitar lagu "Tinggal Kenangan" sampai alunan nya lebih baik dari sebelumnya. Hehe.. Gitar Alesia sudah dalam genggamanku. Go Nad! Praktis! Agnes, klak ku buktikan padamu! (Mungkinkah mukaku masuk news lagi.. aku adalah seorang artis)

6. Mengemas serba sedikit rumahku yang berterabur. Oh anak dara, silalah jadi Cinderella.. (Gunalah Yoko-yoko)

7. Melayan cerita yang ku pirate. hehe. Semestinya masyuk~  (Mini Wayang lah.. wow!)

8. Cari balik kertas untuk di recycle menjadi BUKU NOTAKU semester 5. Kawan kelas ku masak sangat dah dengan otakku. (Kurang kertas dalam stor)

9.Menunjukkan skill membuat pau depan mak semasa ku bertapa di hostel. Kali ini, akan ku pastikan muncung pau itu tak terbuka ketika di stim kelak.(Membayangkan tepung2 penuh di mukaku..)

10. Wishing Syemah the orang tua 30 JUN ni.. Akan ku dodoikan dia lagu Doraemon pada hari tersebut. Wahaha. Sila buka skype anda syemah! (Ang..ang.. ang.. Totei Mo Dai Suki)