BEST! Aku mesti FOLLOW!

08 December 2009

Beringat2 lah..

I ada sorg adik, nama dia Rul. Adik I yang paling bongsu. Lelaki. Akan menduduki PMR next year. Dia blum memiliki lesen yang sah untuk bermotosikal, namun dia sudah lawan tokey mengalahkan I yang baru dapat lesen B2. Hari itu, bapak I dapat call dari dia yang dia terlibat dalam accident. Kebetulan hari memang hujan sekejap lebat dan kembali okay. Me and my mum yang baru balik petang dari ofis (I fetch her at office) tgk bapak dah marah2. Kitorg pun tertanya2. I yang mendengar khabar itu memang meruap2 lah marah, dalam diam menyalahkan my dad for spoiling my brother. Give him what he wants; a bike. Motorbike. Itupun belum habis bayar ansuran. We are not very wealthy,.. and at that time we are running out of cash to pay for living cost + cat's food. If u know me well, i am just living in a simple way of life. What on earth?!! In my head at that time was "APAHAL PANDEI ACCIDENT??.. KNK LA KO SIK DENGAR KATA AKU! DAH BERBUIH DAH MULUT BERI NASIHAT. Eii, memang naik singa aku. DAH LA SIK PAKEI HELMET! APA GUNA HELMET STYLO (brand KHI yang ada corak tepi tu) MUN SIK PAKEI.." Itu antara kata hatiku yang membuak2. And You know what my mother said?


MAK : Sapa accident?

ME : Rul.

MAK : Melanggar orang ka? Di langgar orang?

ME : Rul melantak orang.

MAK : Owh.. Mak ingat nya di lantak orang. Alhamdulillah nya selamat.

ME : (ntah, my feelings yang marah gila itu ter cool sedikit.)



## Biar apa sekalipun, orang tua tetap sayang ngan kita. So, beringat-ingatlah. Macam manapun adik-beradik marah ngan kita, sejahat mana pun kita, orang tua juga yang kita cari untuk minta ampun di kemudian hari. INgatkah anda masa kecil, anda terluka ke, sakit perut ke, kena marah ka... parents juga yang korg cari nak berdepan dengan semua itu.


Tapi episod cerita yang bukan rekaan ini belum lagi habis. Ko duduk dulu. Mcm aleeya cakap " Just Sit and Read my blog". Bila adikku pulang dari tempat kejadian, memang bapak I bengang. Tapi bengang lagi dia kat polis muda tu kerana terlalu gambong aka memandai. Memandai dalam erti pandangan bapak I, baru keja setahun dua baru dapat gaji beli keta macam dah experience sangat jadi polis. Paling ku tak puas ati dia gi tengking lak bapakku yang dah makan asam garam kehidupan lebih dari dia. Dahlah bapakku darah tinggi. Klu BP dia naik dan dia sakit, memang nahas la polis tu aku track sampai dapat. Terit jak slogan Mesra, Cepat dan Betul. Sekdalah se"mesra" ya. Siaw bena ... <--- Abaikan dia tgh emo.

No comments: