BEST! Aku mesti FOLLOW!

21 December 2009

Avatar Two Thumbs UP


Have you watched the movie? If you are in the range of 20+ and had seen The Lion King Movie, Toy Story, Monster Inc, Monster VS Alien... I recommend you Avatar. There are many reason made I fall in love with Avatar. Korang dah baca sinopsis? Mule2 aku xpaham gak tapi kepada sesiapa yang belum tengok, aku pendekkan cite supaya korang x tertanya-tanya kat rakan sebelah anda. Avatar ni adalah simulasi untuk menjadi Orang Biru yang membuat mereka mebuat perundingan dengan orang asli puak Omaticaya. Sebijik cam mereka. Navi = Orang Biru (bersungguh2 menerangkan dengan ayat yang lebih senang) Dan orang yang membuat simulasi itu adalah seorang bekas Marine bernama Jake Sully yang lumpuh kaki. Dia sgt syok menjadi Avatar kerana dia dpt berlari dan akhirnya tertawan cinta dengan the real Navi.

#1 Colors

Animasi 3D and CGI yang cukup cantik PLUS colournya sangat terang dan appealing.
Penggunaan colour Biru sebagai orang Navi stand out dari normal people. Aku suke bila orang biasa pergi dunia Navi (puak Omaticaya) yang sangat colorful di malam hari. Ko akan rasa, dunia nya seperti rainbow. Disinari dengan nature yang mengeluarkan cahaya cantik selain dari cahaya bulan.

#2 Orang Biru
  • Rambut bertocang - Setiap Navi memiliki rambut tocang kerana tocang itu ada gunanya. U find out why. Klu xde tocang tu memang takde maknanye ko jd Navi.
  • Size besar - Mereka lebih besar daripada manusia. Dikurniakan kaki panjang supaya mereka boleh berlari pantas. Oleh kerana mereka orang asli, semestinya mereka perlu berburu demi hidup. Klu masuk Olympic bleh raih banyak pingat emas.
  • Ekor - sungguhpun mukanya hodoh (bagi aku) tapi ekor itu akan buat lucu dalam pertengahan cite.
  • Sexy - Navy yang sexy tau! Tapi corak dan pakaian kat badan dia tu cover figure yang xpatut ditonton oleh lapisan umum.

#3 Binatang

Binatang nya memang aku xpnah bayangkan klu btul2 wujud. Badak sumbu nya mcm hammer-head shark, anjingnya macam serigala vampire, benih2 suci nya macam obor2 berenang di atas darat serupa lalang yang hinggap di mana2. Huish. Memang respect aku berjaya membuat daya imaginasi ku di perluaskan. Dia menunggang Ikran (dino yang bleh terbang) berlawan pula dengan ciptaan manusia mcm kapal StarWars. Ko bleh bayangkan x? Klu aku diberi Ikran tu, aku bleh balik sesuka hati aku xpun pergi ke pasar blkg UiTM tu. Parking pun x susah kerana Ikran bleh terbang. Duit pun xterbuang menyewa keta dan jalan pun x jam. :)

#4 Teknologi Avatar

Menonton Avatar movie pastinya memberi impak kepada penontonnya. Sambil menyelam kita minum air Milo ye. Habis je cita tu, bleh tak aku pinjam simulasi tu pastu aku control Avatar menggantikan Dr.V yang tengah mengajar. Hahah. Ko bayangkan mcm Surrogates la. Oleh kerana manusia dah adapt dgn lifestyle Navi, beliau pun jadi sgt kurus dan tumbuh jambang. Jgn syok sgt main mendalah tu sampai badan ko yang Ori tak terurus.

#5 Bahasa Navi

Semua kaum ada bahasa tersendiri. Aku suke bila dia originality guna bahasa Navi kerana aku bleh terhibur dgn cara mereka meluahkan perasaan cinta mereka terhadap nature and of course to their loves one.

#6 Persepakatan

Manusia bleh bergaduh antara saintis dan army tetapi pertalian antara Navi ni sgt kuat kerana mereka percaya keharmonian adalah segalanya jika mereka sebati dengan alam. Macam kita la, nak rumah kene tebang pokok, nak berlayar tapi minyak tumpah. Haiya. Dunia sudah polluted.

## Aku suke giler cita ni. Sgt kreatif!

No comments: