BEST! Aku mesti FOLLOW!

22 May 2009

Queen Elizabeth main Wii

Sapa dah ada Wii? Wii adalah sejenis console game dari syarikat Nintendo.. The White plated. Unlike the Royal Wii purchased by the Queen, she was given the special version of GOLD plated u know. How to play this thing is like if you happen to watch "What happen in Las Vegas?", ada satu part Ashton Kutcher main. Camya lah. I can say that you play, you sweat. Playstation ya ktkorg main duduk ngadap tv right?, Nintendo Wii membolehkan ktkorg bergerak, menghayunkan tgn degan remote nya. Contohnya; ktkorg main tennis.. buatla cara seperti main tennis. It's wireless b'coz ktkorg makei remote. Anggap jak remote ya handle raket ktkorg. Serius, ktkorg akan berpeluh. Boxing makes me sweat. So parents, belilah Nintendo Wii utk anak anda supaya sihat. Setakat tok, gamenya sik berapa byk choice sebab nya still baru in pasaran. Here, you can play bowling, dart, boxing, racing, baseball, golf... mcm2 lagi. Mostly yang berbentuk sport lah. Klu RPG adventure tu bleh gak main. Nya ada satu lagi pemegang di panggil nuchuck. Tok remote nang khas utk directional button. Console nya sendiri special. U can use it to online with another Wii user dgn cabel apa ntah. You can listen to your favourite songs.. more detail, surf lah webpage nya. Mun ktkorg mok bertandak (dance), nya ada dance floor mat juak. Tembak menembak pun ada dgn rangka pistol, remote ktkorg ya di sambung ke dalam rangka ya. If u r thinking of buying PS3, forget it. Nintendo Wii murah gik dari ya.. and gamenya dpt di beli "pirate" mcm PS2. Kan PS3 perlukan game HANYA ORI cost you about >RM100.

21 May 2009

Jom merempit! dengan sopan

I geram mok ngembak moto aka motosikal after I got my licence dat day. I think my younger brother, Nasrul yang form 2 itu lebih brani bawa. Dis morning, I bonceng him to go to Centuria beli omor and toilet paper( for cats ). Back to the story, I can't confront my fear to bawa on main road to hantar my adik to school because I don't have that courage to go that far. Bulakla madah sik pandei bawa moto. I pernah bermoto beriringan dengan adik by using separate moto. I used my dad's and he used his, went to Matang Jaya (itupun guna rounabout and lorong sunyi sekolah matang baru ya) The percentage of road accidents is mostly dominated by motorcyclists. Tapi kesian juak ngn mak kakinya kepak nekan clutch lebih2 lagi time jam. I can't drive because my mom have not putting her trust on me. Why org sik ajar budak beranikan diri bermotosikal on the road like they taught those drivers.. But, because of the external factors that influence my decision which is, DEMI PUSAK KU YANG SIKDA STOK IKAN DI RUMAH, mak pakei keta untuk turun keja.. I tercari2 di mana stiker "P" ku yang telah dicabut untuk digantikan dengan lesen "L" adikku yang baru belajar juga. My dad went travelling. The moto pun minyak dah E means no minyak, so I went to SHELL nearby. 1st time ku venture isi minyak moto rupa2nya muncung pam itu hanya takat atas ya jak, sik kedak keta. Adala juak minyak tumpah, I pam sikit2 and last2 angkat pam sehingga muncungnya 90 darjah. There you go. Haha. Lawak juak. Beli lah ikan pusak tek, kedai runcit cina along KUBAH. Masuk la simpang. Huh. Ya juak beli ikan pun sigek gik problem. Rambang mataku. Stakat ikan yang slalu bpk beli k pusak which is ikan timah ya.. senang la nak choose because nya senang di recognize. Tried to find price below RM3 per kilo but yang di jumpa pun ikan kedak kite ya RM4.60. Tp, nya terlalu kecik, sik kenyang pusak I makan. I decided to buy 1 3/4 kilos of anak tongkol for pusak and 4 ekor ikan kembung for my family. Total, RM12.40. Wow! I know mahal tapi itulah tempat yang berani ku venture setakat tok. Mcm kisah Coffee Prince dah I tok. I'm glad sbg anak sulong. Haha. Bila balik ya, mmg jam lah sebab budak sekolah STAR pulang. Balit umah terus call mak madah dah selamat sampei umah. Yelah, tadi bertolak pun before mak turun keja kul 2 lebih. Itulah kisah ku pada hari ini..

KAKS Group 2

I'm delightful after I've read about Has's post on KAKS. As I pen out my memories that I had, it would be nice to share with you guys. The 1st day, everybody seems still in the holiday mood yet they come to this course-- for the main reason--> SIJIL
Because of that, we often being brainwashed to distinguish as BUMIPUTERA yang mudah alpa , leka and lupa. There, they cultivate us so that we have the spirit of working hard for ourselves and the country.

From the very 1st day, we registered ourselves and received one file each. That file has variety of colors to pick and I chose RED at 1st. Me and amiey sat in one group without realising that amiey has taken GREEN file. (Kali pemilihan group berdasarkan warna file li..) So, pandai sgt nak tukar file I gi exchange ngan Phejal selaku ajk. Minta Green. But at the end of the day, sekda sepatah pun ayat kuar dari penceramah madah camya. Ala guys, sedia jak payung sebelum hujan. My group consist of Amiey, Rosita, Adda, Niesa, and Khairill. Tapi Khairill tidak mendapat undian AF maka beliau telah tersingkir dari akademi KAKS. Haha. Sekda. Nya quit!

Ice Breaking kmkorg disuruh buat origami kapal layar. Bukan sebarang kapal layar masa ktkorg buat waktu umur 5/6 tahun ya. Kapal layar yang akan mendapat perhatian ajk untuk membelinya. I terpilih utk membuat origami tersebut. Barisan pembuat kapal layar dalam pertandingan sgt sengit and hebat2 belaka. I berjaya siap ON TIME dengan 5 kapal tapi malangnya salah satu syaratnya ialah kapal tidak bleh keronyok and layarnya mesti tinggi drpd bucu kapal. Kami lost RM32,000. Huhu. Keputusan paling tercorot skali. Tapi mampu tersenyum sahaja. Khairll quit maka budak CE masuk bernama Si Sherif Shin Chan(kenalan Kolej) itu sebab dia baca komik Shin Chan. Oleh kerana beliau terror speaking u know. Jadi, dia di lantik sbg ketua utk bab2 presentation. As for girls, I yang tukang speak out. Haiya.. Malu lah! Kdg2 jam juak kat depan ya susun atur ayat. Paling I hate speaking jawab sik berfikir sebab terikat dgn masa yang diperuntukkan.

Bab makan, oh! Itu yang paling paradise~.. Kadang2 teringat pusak di umah ngenang makanan berlebihan sayang di buang. Nak tapau belum tentu balik hostel mauk mkn agik. Sebab sesi itu dihabiskan utk tidur, relax and b'facebook. :)

Klu si Has itu pendidik buat origami swan, I lak ajar budak tourism buat Katak. Ajar Mai MPP at 1st, pastu budak tourism se-group ngan Mai tgk and buat sama2. The next day, satu group Mai termasuk K.E and Tuan Alia menternak katak. Sehinggakan tajuk presentation pun ktkorg bleh teka apa produk sidak tok mok pasarkan atau eksport ke luar negara. Haha. Tapi, di cancel sebab tidak cukup sambutan.

Bab paling tidur itulah paling tidak best buat I. W'pun telah melango palak dengan bantal eksyen jak lelapkan mata but stil sekpat tido sebab Amiey masih on lampu untuk berinternet. And jari jemari menekan keyboard mengganggu ku tido. Selain itu, I mmg bermasalah untuk tido di tempat asing or mungkin tidak biasa tidur berdua di atas katil yg sama. Sebab tidak dpt flying kick dgn sempurna. Hehe.

Isu rempit mmg sgt menular di UiTM lebih2 lagi habitat mereka musnah oleh para contractor di belakang Gading. Mmg betul lah kata Has, rempit malam tersebut sgt besar bagai anak tikus atau burung pipit yang adult. Eeh.. I don't care that thing mau agak lampu kesayangannya as long as it is out of my sight.

Facilitator GROUP 2 lagi best dari GROUP 1! Dahlah sporting sik skema, keluar awal, makan awal.. Yippie.






20 May 2009

Mari tukar IM kepada Digsby






Sapa mengalami YM yang bermasalah angkat kaki?!! OK. Here is your new solution. I have encounter this probs, might as well you were in my shoe too. Mari download and sama2 benefit from it. Click here

19 May 2009

Istana Menanti kepulanganku

Arrived at my palace of happiness. Hip hip horray!
Missed my asrama dah.. b'coz next sem either diam luar or Serapi (itu pun 1st come, 1st serve)
Cita pasal bilikku itu, tempat nya itu sungguh strategik. Line WiFi bley tahan.. pagi ari jak bilik ya panas but sekda la bahang ya terasa gilak kerana nya di tingkat 5. Klu tingkat 3 ya nang tauk sauna la arum bulak jemur baju kuar tingkap ya nang tauk kerin. Segala sutun'2 dan you know lah... haha. Malas ku explain. Ngenang bilik ku di rumah tok, nya baruk di renovate ria.. tapi blum bercat gik. Nak nggu masa takut klak2 ada gik yang kacau. Klak2 la miker. Ku mahukan bilikku itu nmpk trendy, mun sik style ala2 retro yang bermacam2 kaler. Yang mencerminkan personalitiku.

Segala rakyat2 ku mengiau di umah.. menanti kepulangan ku. Tapi ku berjaya menangani rakyatku yang kelaparan itu. Tapi oleh kerana sistem saliran di rumahku ini dipenuhi dgn sisa kumbahan rakyatku menyebabkan ku bekerja overtime utk membersihkannya. Kepenatan selepas balik dari hostel masih terasa di tambah lagi sengal2 badan, urat yang menegang setelah main funfair tempoh hari. Muscle ku bertambah sakit setelah penat angkat harta2 dan aset tetap turun naik tingkat 5. Huaaa... Beta tidak cukup kakitangan.. hanya ada sepasang setiap satu. Klu saudara dan saudari maksudkan kakitangan itu pekerja, beta telah downsizing mereka disebabkan ekonomi telah meleset. (Chewah! Pandei ku ngenjen!) OK, sekian warta perdana. Saya Karina melaporkan dari buletin diri sendiri.

18 May 2009

Fun Fair Samarahan

Kursus Keusahawanan Siswazah (KAKS) telah pun hampir ke penghujung sesi. Ceramah pada hari Sabtu (16.05.09) ditamatkan dengan lebih awal untuk memberi laluan kepada penceramah kami menghadiri majlis mkn hol (kata org S'wak yang bermaksud , kenduri kecil mengingati arwah). Sesi habis pada 6pm, tidak seperti hari2 yang lain iaitu 10pm. Jadi, geng2 berolah kami termasuk Amiey, Has, Azira, Niesa, Wawa, Kenny, Eman, Bill and Fad bercadang utk pergi ke fun fair yang terletak di belakang asrama MULU.

Sampai di sana, entrance fee sebanyak RM1 pun di bayar. Setiap permainan di charge RM2/-. Kami main Bumper Car beramai-ramai. Mana tak riuh geng2 kami manipulate Bumper Car itu.. lantak sesama sendiri. Kami tak kasi can pada budak2 kecil. Haha. Pastu, main keretapi Rumah Berhantu. Cis, sungguh tidak best! Bazir duit sahaja. Tak mengancam meter ketakutan ku. Takut gik ku ngn rempit. :P Selepas itu, saya tidak tahu nak main apa... fad lak mencadangkan kami agar main ROKET. At first dpt tentangan daripada Amiey dan Has. Tapi, Amiey lak beria-ia nak main. I on je~... Has mmg xmau main. So, I bergandingan dengan Amiey, Fad bergandingan dgn Niesa. (Kami xsangka Niesa yang girlish itu nak main).. Byk scenario la nak pujuk Fad berganding dgn Amiey sebab Fad mengaku pernah main dan agak bercakap besar. Poyo Fad! Jadi, I buat keputusan I lah yang berganding dengan Amiey. Dah tiba masa yang di tunggu...

(
Amiey masuk dulu, saya kemudian... Seat I sebelah dgn tingkap.. Pasang safety belt. W'pun sik berapa safe sebab masih longgar. Di tambah lagi dengan kedua2 kami m'punyai pinggang yg sungguh ramping masih tidak cukup utk buat belt itu ketat.)

OK! Roket dah start b'jalan. Tapi motion nya tidak diperlahankan seperti penumpang sebelum kami.. menyebabkan kami belum ready utk terbang. Nang gila lah benda ya. Mengejut gila. Sampai di atas and turun balik naik lagi dengan speed roket kapcai tapi masih laju bagi kami... Berderau darah kami di buatnya.. Sepanjang pemanduan itu, kedua2 kami teriak, mencaci, mencarut semua ada. Oh, rasa nak tercabut jantung. Memandangkan saya yang berada di sebelah tingkap seolah2 bagai nak di humban keluar dari tingkap. Kami PAUT pada apa yang ada sekuat hati tidak mahu jatuh. Amiey before this pernah experience,.. I yang 1st timer ni masih "san" @ shocked. Lutut masih terketar2, degupan jantung masih laju... BUT! This is the best experience for that nite. I dare to challenge my fear of riding it. Yeah! Next, turn Niesa and Fad lak. Niesa sudah melangkah masuk ke dalam roket, Fad lak meminta diri tidak masuk ke dalam roket. Kami yang sekeliling Fad betul2 bengang memarahi si Fad. Akhirnya, Azira yang dari tadi tak main apa2 menemani Niesa masuk. Geram ngan Fad. Grrr....

Perpisahan ini beerti suatu permulaan baru

Sekian lama tidak menatap blogku ini, dibiarkan hanyut dalam arus maya teknologi yang dikenali sebagai internet. Apabila mengimbau kembali nostalgia yang berlaku sebelum, sepanjang, selepas tempoh tamatnya dengan lafaz "BISMILLAH" yang ku akhirnya telah tamat pengajian ku di sini selama 3tahun, byk perkara yang mengajar ku erti sebuah kehidupan. Pemikiran ku menjadi semakin matang, mampu berdikari dan berjaya menyiapkan tugasan yang diberi on TIME (W'pun membuat last minute). Kerana, last minute itu menyebabkan ada daya penggerak untuk menyiapkan kerja dengan lebih cepat. Tapi bukan bermakna baru hendak mencari2 apa yang patut dilakukan, sebaliknya raw materials telah tersedia untuk diproses untuk menjadi finished goods. Anda paham?

Perpisahan antara kawan2 mmg telah menjadi lumrah dalam hidup. 1 kawan pergi, 10 lagi yang akan datang kepada kita. Jadi totalnya kita sudah berkawan dengan 11 orang. Makin bertambah lah network kita. Kalau ada jodoh, pasti akan jumpa di kemudian hari. Anda pun rajin2 lah contact, jgn la mcm terputus nya talian ikatan persahabatan yang telah terjalin sekian lama. Gelak sama, belajar sama, sedih bersama..

Kepada kawan2 yang akan manyambung degree kat S'mnjg, semoga anda berjaya dalam bidang yang anda ceburi. Kepada yang mengambil intersesi, ingatlah, lambat laun anda pasti mencapai kejayaan.