BEST! Aku mesti FOLLOW!

23 January 2009

Handling Objection

I just got the video role-play assignment paper given by Mdm. R. This lecturer is so sporting fellow and we were glad to have her. My group decided to select one of the topic as above mentioned. Yesterday, I was discussing with my group member and I was selected to play the role as the CAMERAMAN!. In my heart, okay~ (But I want to take part in the acting too~~ Like what I did during my act in sem2)

They were 7 peeps in our group.
a) 3 of them will do the acting (Has, Wani and Oni)
b) 1 cameraman (me)

c) 1 handle props and makeup artist (Adda)
d) 1 script writer (Hana)
e) 1 tugas2 khas. (Nisa)

Oh, can't wait to show off my camera skill. Bleh minta tunjuk ajar khairul onggon tok.
Hhee.. Bleh ka? Pasal handling objection tok gney mok nyuruh nya jadi more interesting oo..
Dalam palakku tok, dtg seorang salesman. And then nya tangkap seorang pelanggan. Salesman ya terang punya terang secara detail and persuade customernya. Tapi customer ya mati2 sik mok. Nang tingal eyh!! Then, dari sia la skill salesman cara mengatasi objection ya berkesan ka sik. We want to make it in two situation. The good and bad ways of handling objection. Hehe.. We compete against another group as well. The K.A group. So, any ideas? Any ideas given will be highly appreciated.



5 comments:

Putat said...

dari hasil merayau-rayau kat internet, ada satu site menceritakan cara biasa vs cara berkesan untuk salesman 'tackle' pelanggan

Cara biasa.
- slalu kalu kita masuk kedai, salesman/girl akan datang dekat n terus tanya, "Boleh saya bantu?" @ "Mau beli apa-apa?". Dan kita biasanya pun akan menjawab, "Takpe, saja tengok2. Terima kasih", @ cabut terus tanpa kata apa2 sbb terasa boring diikut salesman/girl tadi.

Cara berkesan.
- salesman/girl yg bijak tidak akan tanya soalan di atas sbb jawapan sama akan diberikan, sebaliknya dia akan tanya, "Cik pernah datang ke kedai ni? Kalu perlukan apa2 saya ada di kaunter." dan memberi ruang kepada pelanggan untuk melihat2. bukan ikut rapat.

Kalu pelanggan kata mereka pernah datang, salesman akan inform apa2 yang baru cam promosi, barang baru, katalog baru atau cawangan baru yg dibuka.

Dan kebiasaan pelanggan akan terasa selesa untuk bertanya soklan atau cadangan dari salesman.

just memberi idea. ^_^

karina said...

okay, thanks putat. Wow. Mmg betul. Klu saya masuk kedai, salesgirl salu tanya "Mau beli apa moi?". Saya akan lari atau ckp "Oh, xda apa. Tengok saja.". Mmg x senang la klu dia perhati kita dari jauh. Mcm la kita nak curi.

she_mah said...

its ok nad..
tanpa cameragirl..assignment ya sik kan berjaya.. you must proud of your job.
group kmk orang polah "the presentation". agik lah pening..

karina said...

ko under sapa punya group syemah?

ada said...

nad hbt!!!!!!