BEST! Aku mesti FOLLOW!

30 April 2012

Worst case scenario

Geng, today i wana share u my story selama bergelar anak rantau ni.

Hari ini hari Isnin, dan aku dikejutkan dengan alarm pertama. Ku tertekan off Snooze. Jadi apa yang terjadi pada diriku bila alarm yang kedua berbunyi??

GILA 8.15AM!! Ofis start pukul 8.30AM okay.. Usually at 8.15am I already arrive and on my PC. Tadi memang timing x cun. Baru bangun tido memang perkara yang tidak boleh dimaafkan. Haish. Rushing terus nak bersiap.

Tunggu lif punya lah lama and bila pintu lif terbuka, huih. Sarat betul dengan orang. Naseb badan aku ni kecik je and dapat selit kat ruangan yang ada. Pintu lif tu tutup betul2 depan muka ku. Syukur hidung ku ni tak kena sepit. Masih mancung lagi.

Dari tingkat 13 (aras penduduk) turun ke tingkat 7 (level carpark), pintu lif tu pun terbukak. Orang yg kat luar lif tu takleh masuk sbb memang takde ruang lagi dah sebelah sy. Bila lif mula close, tetiba dia bleh berbunyi tanda muatan lebih. Ingatkan ok bila saya step out dan masuk semula. Tapi, dia bunyi lagi. Aku jadi kambeng hitam la jawabnya, offer diri untuk keluar. Jumpa tangga, tapi tak bleh buka sbb kunci. Mak aie... tak lama kemudian, mat bangla keluar dari pintu tangga tu. Dia cakap lif 7 rosak. Geram, memang dah lambat giler. Aku menuruni spiral carpark tu gi tingkat 6. Lif tingkat 6 pun dapat turun sampai tingkat 4. Pastu ku keluar dan turun carpark spiral lagi sampai tingkat 1.

Ingatkan nak amik jalan mudah, aku pergilah cuba stop kan mamat teksi tapi diorang lalu je. Tak berhenti pun. Tak nampak isyarat aku kot. Tak bleh jadi, aku gi jalan ke monorail. Serious, macam peserta Amazing Race je. Cabaran betul la hari ini. Serius, tak mau lewat lagi. Aku masuk ofis kul 9am. Pergh.... Taubat nasuha. Tak nak rekod ku jadi buruk.

22 April 2012

My visit to Singapore.

Hellllooooooooooooo.....

Aha, i know some of my friends sudah senyum menantikan my blog. Ok, ok, this is what u want since you are aware of my trip to Singapore that day. Tiada hutang lagi kan? Yes. Settle.

It was my first trip to Singapore which I never wana loose my opportunity at my previous workplace. Pergh.. betol2 dia kasi kami pergi selepas JKM dapat 5 bintang siot. After what I had been through for example; documentation of portfolios and evidence, at last it had paid off. Sampai kul 2 hingga 3 pagi bah tu. To sum up, jom dengar me cerita ok.

Day 1
Flight KCH - JB mengambil masa 1 hr  45 mins la. Sampai je kat JB terus rushing naik tour travel bas yang telah disediakan. Seramai 35 org yang mengikuti trip ini. What I can see JB is a very nice place, we can see banyak building yang dibina atas bukit. Nice landscape. Laut dia sangat cantik, biru ja. We stopped by at Malay Restaurant to have our lunch. Then we gerak ke Johor Premium Outlet. Di sana mak oi... mahal giler barang. Have u pegang a jacket worth RM7000? Haha. I did. Jangan berangan nak shopping tingkat bawah. Seriously,... banyak kedai branded sana. Pegi tingkat atas, ada la yang mampu korang beli. Less than RM500 la. :P Nothing much i can say sebab masuk ja kedai tu, tengok2 and amazed, pastu keluar balik. Not worth shopping. Pastu sibuk2 tangkap gambar pastu masuk bas dan straight pegi Imigresen Singpore. Sebelum tu kami telah diingatkan seorang perokok HANYA dibenarkan 19 batang rokok dan satu lighter SAHAJA. Menggelepar semua perokok dalam bas cari ulat tukang bawa. Agik rasa! Haha. Tiba di kaunter, saya tergolong dalam grouping passport, jadi sorang tak boleh missing. Kalau x, semua xbleh masuk. Nak2 kena kira sampai puas hati. haha. Kelakar. Kami semua tujuh orang diketuai oleh Captain As. Naseb baik semua lepas. Xde yang kena tahan security. Malam takde wat apa sangat.

Restoran Minang

Makan kat Restoran Minang pastu shopping kat Mustapha Centre. Pergh,... layout dalam kedai macam bundle... tapi kedai jual barang branded. Can u imagine sandal perempuan like Clark, Scholl and so on harga $140 (dollar ok) but dia susun WITHOUT kotak and stagged jimat space? Another thing to ponder as a marketing student. Hilang istilah branded tu. Gitu juga dengan kasut Nike and apa2 la... PERINGATAN: Jangan beli sourvenir kat sana. TAK BERBALOI. Tak kisah la baju or key chain.. Menyesal wo sebab harga dia mahal skit. Sini recommended beli ubat-ubatan. Ramai cakap sini murah ubat dia.


Day 2
Awal pagi kami ada schedule nak pergi Lee Kuan Yew School of Policy. Yerp, lawatan sambil belajar dimuatkan dalam schedule kami. Di sana diterangkan sapa2 yang berminat nak sambung belajar memang dia tawarkan scholarship tengok kepada requirement. Di sana student2 dia dari pelbagai pelosok negara datang dan majority best student la. Anyway, sila layari website dia kalu nak tahu lebih lanjut.

Kepala saya hanya tertumpu pada Universal Studio (U.S) kat Sentosa tu je. Pas balik lunch makan Mongolian Food di satu tempat, kami tukar baju di hotel dan siap2, kitorang diberi setiap sorang tiket U.S dan dari jauh ternampak itu Castle. Serious!! Super Excited! Haha. 
Entrance Fee to Universal Studio, Singapore

Bayar sekali sahaja, bleh main SEMUA game. Kecuali makanan. Dah scan Pass U.S masuk gerbang, kami berpecah dan akan berkumpul semula di Globe U.S pukul 7 nanti. Sebab U.S tutup jam 7pm. Sungguh tak syok. Ingatkan sampai malam. Awak tahu tak, ktorang hanya ada masa 5 jam je nak explore semua. Game pertama yang kitorang main adalah Transformer Ride. Sungguh, paaaaaaaaaaaanjang giler queue dia. Can take u one to two hours wo... Make sure this is the 1st place u MUST visit. Klu tak, nyesal macam saya. Walaupun dah berbaris selama hmpir satu jam setengah, tetiba masalah teknikal pula. Saya dah sampai kat checkpoint amik spec 3D tu tau! Kat situ la pulak dia nak breakdown. Geng lain semua tak puas hati alu ajak keluar dari sana. Dah keluar, baru dia nak pulih. Haish. Kitorang frust alu kitorang nak jerit atas Roller Coaster. Hahah! Yang ni kitorang naik Galactica (biru). Lebih laju dari Human (merah) dan kaki kami tergantung. Wow! Scary siot!!! Aku tak tau apa yang aku sumpah atas tu. hahahahaha.. Gambar ade dijual lepas main tapi taknak la beli $18 semata2 muka sungguh buruk la jerit. hahaha
Pastu kitorang masuk Gerbang Egypt pulak. Abang mumia tu badan six pack wo. Geli tengok peluh mengalir badan dia sebab cuaca panas la. Ni lagi satu, ktorang tak masuk pun tempat game dia. Bila dah balik Kch, baru discover game dia thrill macam Transformer ride. Haish. Dahlah tak try Transformer, miss pulak Mumia Ride ni.

 Abg Mumia the Guardian of Egypt

Memang menyesal giler la, lagipun berkejaran dengan masa tu. Korang kena fikir masa tu diperuntukkan untuk queue up je. Kitorang masuk Far Far Away Kingdom dan visit Shrek. 


Let's meet Shrek at Far Far Away Kingdom

Saya aim nak cari si comel Puss In Boots dan nak bergambar dengan dia tapi tak jumpa. Kitorang masuk Pentas Shrek tu. Kena guna spec 3D klu nak feel. Kerusi dia bleh bergerak cth: Kuda tengah menunggang, korang dapat rasa. Kamu terjatuh pun kamu turut rasa yang kamu jatuh. Sedangkan kerusi ni sudah best, apatah lagi Transformer tu betol tak? Korang akan disembur dengan pancutan air dan angin sepanjang korang duduk. Memang phenominal la. Kena single trip la ni. Lain kali la. Pastu ktorang main plak Madagascar boat tu. Ahah, takde apa sangat. Just enjoy the storyboard sepanjang pelayaran tu. Ok la juga. At least sumthing that can enjoy u. 


 Madagascar Ride

Pandai diorang buat. Jurassic park MUST go and try their lifesaver boat tu. Klu korang nak experience kena sembur air, takpe la takyah beli baju hujan rega $3. Saya abaikan dan yup, saya basah. Thumbs up la boat ni, lagi best dar Madagascar. Thrill wo... haha. Suspen banyak alih2 dinosaur depan mata. Yela, kena menyusuri laluan gelap parit tu tetiba mengaum dinosaur tu. Bikin suspen! Pastu makan Nachos dia. Sedap. Terbaek dari ladang.

Jurassic Park


Pastu kami singgah di Dinner di Tambuah Mas at Tanglin Shopping Mall dan makan.. Ahah, sedap la makanan sini. Nafsu makan membuak2.



Day 3
Kami pergi city tour dengan Esplanade, Marina Bay, Flyers,....dan tempat2 yang menjadi lambang Singapore. 
Marina Sand Bay
Singapore Flyers

Merlion the Lion

Merlion tu amazing, cantik je binaannya. Pastu gerak gi Orchard Mall ... Haa.. sini baru berbaloi klu korang nak pegi beli perfume cute (miniature) tu ke, keychain ke, baju I love Singapore ke... ternyata boleh ditawar kalau borong banyak. Waseh... Hanya makanan hari ketiga ja tajaan sendiri. Selebihnya, ditanggung halal oleh organizer. Hm.. memang fast food je la korang fikir murah. Tapi McD kat sana sos cili dia tak nyaman lah. Macam guna cili api je. Tak sesedap sos cili McD kuching. Woah. I miss kuching lol! Ok la, sekian cerita saya. Thanks.


04 November 2011

The end is not satisfying, matai tajin!

Oh hi guys! I just finished off watching my korean drama "Coffee House" and I was a bit frustrated of its ending story. Aigoo~ Jalan cerita okay, quite predictable, but it went off beyond my imagination. I thought the writer would fall in love with his secretary. N.O! Hmm.. I like the secretary's hairstyle bila nya dah start 'kacak' ya. I observed how she dress, very casually and simple.  Yaii~ (Blushing) K dah2. Bye.

Image taken from : http://www.koreandrama.org/

01 November 2011

Reunion + Convocation ^_^

Bulan Oktober ternyata bulan yang paling berharga kerana bulan lepas telah melakar sejarah dalam hidupku dan juga teman seperjuangan July’09.. Aku telah dikurniakan ijazah Sarjana Muda Pentadbiran Perniagaan Pemasaran  dengan Kepujian. Wow! Mengenangkan detik itu kembali rasanya baru petang kelmarin, tapi ia telah berlaku seminggu yang lepas. Sebelum konvo, geng Cool Batch tidak melepaskan peluang untuk hadir sesi reunion yang diadakan. Tempat biasa, D-11. Sukacitanya kami berkumpul, dukacitanya tidak semua yang turn up kerana agenda yang tidak dapat dielakkan. Dengan anggota yang hadir, sudah cukup memeriahkan suasana dan aku tidak ketinggalan kena masak skali dek kena percikan minyak/air ke badanku.  Fiona bawa DLSR kepunyaan kakaknya namun tiada yang sehebat Abg.Onggon mahupun Syemah mengatur lensa dan settingnya. Emma pula menawarkan diri untuk meng’adjust mode gambar namun masih tidak menjadi. Fazri dan Has sibuk mengeluarkan handphone canggih mereka dan kami menguntum senyuman marketers. Hahaha. Macam yang selalu aku senyum, bisa buat Agnes usikku dengan “senyuman marketers”. The day before konvo, bapakku tidak ketinggalan untuk mencari persalinan batik untuk dipakai semasa istiadat konvokesyen. Rata-rata harga mau mencecah ratusan,.. inikan orang biasa. Kalau menteri yang pakai, mau beribu. Pergh.. Aku suka bila bapakku setuju dengan pilihan ku, dan dia sangat segak mcm YB sehari. Semasa hari konvo, aku memang agak gabra sedikit. Macam-macam la yang aku buat memang tak kena. Semasa berbaris nak tunggu turn naik atas stage, bleh pula aku terlupa nak angkut sekali kertas nama panggilan nombor tu. Haish. Kena patah balik kat seat. Bila atas stage, aku sibuk mencari tanda pangkah atas karpet (spot di mana kena stop dan berdiri) untuk menerima skrol aka file. Dan bila dah selesai ambil, nak balik ke seat tu tak ingat mana duduk sebab aku disuruh urusetia untuk tukar alur barisan. Haish. Macam-macam pe’el namun semuanya kenangan indah di hari bersejarah. I got a Degree man! Sheesh. Hopefully it will not be just a piece of paper. It is something that u’ve gained for all of your hardwork. Did you remember Mr. Mukaddimah? When i went to work after I cuti from konvo, he said to me.. “What is Convocation means to you? Was it just merely what you have gained for your hardwork or was it giving you the inspiration to challenge yourself to get yourself to the next level”. (Mr. Mukaddimah memang suka bagi ceramah kat aku depan pekerja lain) Haha. I would say both. :D (Apa agaknya dia tengok dalam diri aku ni.. hm)

25 October 2011

Star bukan sebarang twinkle2.

Yeyeh, tamat sudah pertapaan di ofis menjadi sekretariat penarafan opis kepada 5 Bintang aka Star Rating. Dua bulan yang tegang telah berlalu, maaflah kepada gengku kerana kadang2 sms tak terbalas. Sibuk memanjang mengumpul bahan bukti untuk memenuhi kehendak soalan dan kriteria yang diminta. Tugas sekretariat ini bukanlah mudah, lagi2 orang tengok kamu sebagai budak cbg sahaja. Memang menjadi rutin aku dan sekretariat lain pergi ke unit-unit lain untuk meminta minit mesyuarat, brosur, majalah atau apa2 lah yang dapat dijadikan sebagai evidence. Mau tebal muka ini berurusan dengan pegawai focal person.  Tapi semakin lama semakin seronok pula menjadi sekretariat. Lama-lama orang pandang tinggi kepada sekretariat dan respek kerana sanggup bekerja lebih masa. Yup, paling lewat ku balik dari ofis  dekat nak pukul 3am. Standard klu balik around 11pm ke 1am. Pernah skali tu kena kunci dari  luar gara-gara adikku ingat aku tak pulang rumah. U know dat stainless steel padlock?? Wah. Mujur bapakku belum tidur lagi. Ntah camana aku nak terkial-kial kat luar sana. Makin lama, rupa-rupanya focal person pun sangat sporting kerana penat lelah dirasai bersama. Yelah, mereka pun kadang-kadang menyediakan bahan bukti tersebut lebih awal kerana lebih rela tak diganggu melalui telefon. Bila fikir balik, gerun juga mereka dengan sekretariat ni. Haha. Sekarang ni tengah menunggu keputusan untuk diumumkan, barangkali pada bulan depan. Hope we can achieve it. Amin~ Mana tahu dapat permanent job. Lagi masyuk. Tapi takla berharap sangat. Hanya berserah pada Yang Esa.

19 September 2011

Happy Birthday Agnes!


My my... Sudah tua kamu ya!
(Kanan: Trip klaz to Pulau Ketam)

Mengenali Agnes adalah tidak disangkakan, kerana raut wajahnya sungguh tidak friendly pada mulanya. Perkenalan di waktu Degree in Marketing semester ketiga tidaklah begitu rapat walaupun kami sama klaz. Aku pada mulanya tak hingin mau merapati beliau kerana masa tu aku kamceng dengan sama DBS. Dia lak DIB. Ratio DBS dan DIB adalah 15:6 (lebih kurang la, tak ingat bebudak klaz waktu dulu ada berapa) Serius, dia ni banyak mendiamkan diri dan sepanjang waktu kira invicible la dia ni. Hanya rapat dengan si ngegeh Jasmine. Ntah camane aku bleh get along with her bila masuk semester 4. Mungkin dia salu lepak di bilik Jasmine dan kami pernah buat QMT discussion bersama. Lagi rapat ketika Intersesi bila kerap skype untuk discuss subjek Managerial Economics. Pergh.. Tak puas hati ku discuss melalui skype, kena berdepan juga. Bukan senang nak tunjuk calculation klu tak berdepan, lebih2 lagi aku yang bebal ni. Bila dah berkampung dengan coursemate di hostel nak dekat time exam, masa tula dugaan hiburan dan makanan datang mari. Bila kami tension, kami petik gitar dan menyanyi. Agnes atau Alesia la tukang petik. Aku lak baru berjinak2 tapi pelajaran ditamatkan ekoran tak bayar yuran. Haha! Acah je. Klu stress malam2, kami makan supper. (Memang budaya tak sihat) Tapi aku cukup suka bila aku minta ajar Agnes main gitar, dia cukup sabar dan atur jari jemari ku ni petik dengan lembut. Masuk semester kelima, dia dengan artea jadi roomate aku. Honestly memang aku pada mulanya tak gemar kalau budak sama course sama bilik dengan ku. Dikhuatiri tak perform sangat kerana stailku blaja, aku memang tak suka bising. Bila dah sama, memang lah dugaan persaingan tu kuat. Nasib la diorang ni faham stail aku. Tak buat bising. Bising bila perlu. Semakin rapat pulak, semakin selalu gaduh. Ala, gaduh2 kucing. Esok hari baik la tu. Aku ni, kalau bab gaduh memang marah naik hangin satu badan. Tapi cepat cool lepas dibiarkan seketika. Pastu tak tahu camane nak rujuk kawan balik sebab kekok. Dia ni pulak, kalu marah.. terus nak buat discuss untuk tenang balik keadaan. Jadi, bila sebelah pihak dah masuk line, aku pun ok je. Cuba dia tak masuk, mungkin lama sikit jangka masa friendship tu nak pulih. (Ego) Paling amazing skali, dia ni sama tarikh lahir makku. Yup! Ada part memang sama. Semester keenam lak, kami praktikal. Memang tak disangkakan bila lecturer tu assign Sir B untuk jadi advisor kami. Dan kami kerap berkampung bersama di rumah dia takpun rumah aku untuk buat thesis. Dan pergi consultation ke kampus pun bersama. Angguk2, geleng2 jer kepala Sir B dibuat kami bila melayan kerenah kami. Sampaikan ditegur lambat datang. Huhu. Balik kejadian, kami ketawa dan reward diri makan di SCR Samarahan. Juga berkesempatan aku beli rim paper di Jinki kerana di situ lebih murah berbanding Kuching. Sepanjang proses pengangguran, kami apply CBG dan masing2 dapat. Tapi rezeki Agnes masuk dulu. Raya tahun ni Agnes berkesempatan untuk beraya bersama keluargaku dan dia ni ringan tulang tolong aku di dapur. Pasni konvo lak tak tahu dia masih meneruskan hidup di rantau Kuching. Walauapapun, aku doakan ko yang terbaek Nez dan aku suka kawan dengan ko. T_T Ko kawan gembira and sedih ku.